Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är det klart: Storbritannien och EU har enats om ett handelsavtal

Från 2020
Uppdaterad 24.12.2020 19:10.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tittar mot varandra. Johnson står framför Storbritanniens flagga, von der Leyen framför EU:s flagga. Johnson visar tummen upp. Bilden tagen 9.12.2020.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffades i Bryssel den 9 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU och Storbritannien har enats om ett historiskt partnerskaps- och handelsavtal. Avtalet är ett resultat av nio månader av intensiva förhandlingar mellan parterna.

Bryssel

Ordföranden för EU-kommissionen Ursula von der Leyen och chefsförhandlaren Michel Barnier bekräftade genombrottet vid en presskonferens i Bryssel på eftermiddagen.

- Vi har äntligen nått ett avtal, sade Ursula von der Leyen vid presskonferensen.

Förhandlingarna var svåra och det var mycket som stod på spel, säger von der Leyen. Nu kan man äntligen lägga brexit bakom sig.

Enligt von der Leyen har de 27 EU-länderna visat enighet i förhandlingarna.

- Vi kommer att samarbeta med Storbritannien inom alla områden där vi har ömsesidiga intressen.

von der Leyen sade att EU är redo för brexit. Hon säger att man reserverat fem miljarder euro i den kommande budgeten för att stöda sektorer och länder som drabbats av konsekvenserna av Storbritanniens EU-utträde.

Barnier: Klockan tickar inte längre

Chefsförhandlaren Michel Barnier har burit ett stort lass i förhandlingarna om utträdesavtalet och handelsavtalet.

Han har vid flera tillfällen varnat för att tidtabellen är stram. Men nu tickar klockan inte längre, säger Barnier.

- Det här är en lättnadens dag.

Michel Barnier och Ursula von der Leyen.
Bildtext Michel Barnier och Ursula von der Leyen kommenterade förhandlingsresultatet i Bryssel.
Bild: EPA/FRANCISCO SECO

Storbritannien har valt att lämna EU och den inre marknaden och att frånsäga sig de fördelar som hänger ihop med ett medlemskap, säger Barnier. Det här innebär att det kommer att bli förändringar vid årsskiftet.

Samtidigt har man nu enats om ett handelsavtal som innebär att man inte blir tvungen att införa tariffer och kvoter i handeln mellan EU och Storbritannien.

Johnson: Vi har tagit tillbaka kontrollen över vårt öde

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterade förhandlingsresultatet vid en presskonferens i sin tjänstebostad.

Han säger att Storbritannien nu tagit tillbaka kontrollen över sina lagar och sitt öde.

Boris Johnson under en presskonferens efter att EU och Storbritannien kommit överens om ett brexitavtal den 24 december 2020.
Bildtext Boris Johnson höll presskonferens efter att avtalet var färdigskrivet.
Bild: EPA/Pippa Fowles/No10 Downing Street

Johnson konstaterar att EU och Storbritannien kommer att utgöra ett stort frihandelsområde. Enligt Johnson påminner överenskommelsen om det handelsavtal som EU har med Kanada för tillfället.

Samtidigt kommer Storbritannien att ha friheten att ingå handelsavtal med andra länder och regioner.

Överlag uttalade sig Johnson i försonliga ordalag om relationen till EU.

- Vi kommer att vara era vänner, era allierade, era understödjare och - inte att förglömma - er marknad nummer ett.

Avtalet måste ännu godkännas formellt

Den politiska överenskommelsen mellan EU och Storbritannien måste ännu godkännas formellt av det brittiska parlamentet, medlemsländerna och EU-parlamentet.

Avtalstexten kommer härnäst att skickas till medlemsländerna som för sin del väntas godkänna avtalet inom de närmaste dagarna.

Parlamentet i London måste i sin tur avbryta sitt jul- och nyårsuppehåll för att godkänna avtalet före den 31 december.

Enligt uppgifter under torsdagskvällen ska det brittiska parlamentet samlas för att rösta om avtalet den 30 december.

Europaparlamentets talman David Sessoli välkomnar också den politiska överenskommelsen, men han beklagar att besluten kommit så sent att parlamentet inte har förutsättningar att granska avtalet i detalj före årsskiftet.

Samtidigt betonar Sassoli att parlamentet kommer att agera ansvarsfullt för att undvika störningar vid årsskiftet.

För att ge parlamentet tid att granska avtalstexten föreslår kommissionen att handelsavtalet ska träda i kraft provisoriskt till den 28 februari.

Elva månader sedan brexit

Formellt lämnade Storbritannien EU i början av februari. Men landet fortsatte att följa EU:s regelverk under en övergångsperiod på elva månader som löper ut vid årsskiftet.

Förhandlingarna om ett partnerskapsavtal mellan EU och Storbritannien inleddes i mars efter Storbritanniens formella utträde ur EU. Målet var ett avtal som avskaffar behovet av tullavgifter och kvoter mellan parterna.

Där EU eftersträvade ett så heltäckande avtal som möjligt så hade britterna föredragit att föra sektorvisa förhandlingar i enskilda frågor.

Frågan om rättvisa konkurrensvillkor och företagsstöd, tillgången till de brittiska fiskevattnen och tvistelösningen har varit särskilt svåra att lösa. Enligt uppgift var frågan om fiskekvoter den som löstes sist i förhandlingarna.

Pandemin försvårade förhandlingarna

Under de första månaderna försvårades förhandlingarna av coronapandemin och det faktum att de förhandlande delegationerna inte kunde mötas fysiskt.

Chefsförhandlarna Michel Barnier och David Frost insjuknade bägge i covid-19 under våren.

Britannian David Frost sekä EU:n Michel Barnier maanantaina, ensimmäisen neuvottelukierroksen alkaessa.
Bildtext Chefsförhandlarna David Frost (t.v.) och Michel Barnier.
Bild: OIiver Hoslet / EPA

Enligt skilsmässoavtalet hade det varit möjligt för parterna att förlänga den pågående övergångsperioden.

Storbritannien slog ändå i lag fast att övergångsperioden inte förlängs och att man kommer att fortsätta att följa EU:s regler vid årsskiftet oberoende av om man enats om ett avtal eller inte.

Pressen på förhandlarna har med andra ord varit stor då man närmat sig årsskiftet.

Gränskontroller ett faktum efter årsskiftet

Utan ett avtal hade EU och Storbritannien blivit tvungna att följa världshandelsorganisationen WTO:s handelsregler efter årsskiftet.

Det här hade inneburit betydande handelshinder i form av tullavgifter och kvoter på många produkter.

Men också om man kommit överens om ett handelsavtal så blir de varor som transporteras mellan EU och Storbritannien föremål för kontroller från och med årsskiftet då Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.

I Frankrike har man gjort betydande investeringar för att göra övergången vid årsskiftet så smidig som möjligt.

En betydande del av transporterna mellan EU och Storbritannien går via hamnarna i Calais och Dover samt kanaltunneln som förenar EU och Storbritannien.

Folkomröstningen 2016 ledde till brexit

Brexit blev ett faktum då 52 procent av britterna röstade för att lämna EU i juni 2016.

Det var ursprungligen tänkt att Storbritannien skulle lämna EU i mars 2019. Utträdesdatumet flyttades ändå framåt två gånger på Storbritanniens begäran.

En EU-förespråkare som demonstrerade utanför parlamentet i London 24.10.2017.
Bildtext Beslutet att lämna EU splittrade britterna.
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Sittande premiärministern Boris Johnson vann en storseger i parlamentsvalet i december 2019 med löften om att säkerställa att brexit blir av.

EU har för sin del beklagat det faktum att Storbritannien valt att lämna unionen. Samtidigt vidhåller man att man respekterar de brittiska väljarnas beslut och att man hoppas på så nära relationer som möjligt även i fortsättningen.

Theresa May: Jag ser fram emot att få se detaljerna

Flera europeiska ledare har redan hunnit kommentera nyheten om att EU och Storbritannien har lyckats komma överens.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger att hon förväntar sig att Tyskland snabbt ska kunna bilda sig en uppfattning om huruvida landet ska godkänna avtalet.

– Vi börjar inte från noll. Europeiska kommissionen har hela tiden hållit medlemsländerna uppdaterade om läget genom hela förhandlingsprocessen, säger Merkel.

Frankrikes president Emmanuel Macron anser att den europeiska enigheten och styrkan har lönat sig.

– Överenskommelsen med Storbritannien är nödvändigt för att skydda våra medborgare, våra fiskare, våra producenter. Vi kommer att se till så det blir fallet, säger Macron.

kvinna ser sammanbiten ut
Bildtext Theresa May ser fram emot att få se avtalet.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

En högintressant person i sammanhanget är den tidigare brittiska premiärministern Theresa May som inte lyckades få alla parter överens om ett brexitavtal.

– Det är en mycket välkommen nyhet att Storbritannien och EU har kommit överens om avtalspunkterna – ett avtal som ger företag förtroende och håller igång handeln. Jag ser fram emot att få se detaljerna de närmaste dagarna, säger May.