Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligalicensen hjälpte HIFK i förhandlingarna – kinesiska ägaren förde med sig värdefull kunskap till klubben: "Utan Lucas skulle vi inte vara här"

Från 2020
Uppdaterad 23.12.2020 22:09.
HIFK firar ett mål.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Vd:n Christoffer Perret kan pusta ut efter att Lucas Jin Chang försvunnit från HIFK Fotboll. Men kinesen förde också med sig positiva saker – nu vet klubben mycket mer om hur den internationella spelarmarknaden fungerar.

HIFK Fotbolls verkställande direktör Christoffer Perret är lättad och nöjd efter att man kommit överens om att avsluta samarbetet med majoritetsägaren Lucas Jin Chang.

Tidigare på onsdagen stod det alltså klart att Changs företag Impress Europe nått en överenskommelse med HIFK, vilket innebär att HIFK Soccer rf nu är majoritetsägare av HIFK Fotboll Ab. Därmed kan aktiebolaget fortsätta driva klubbens elitfotbollsverksamhet.

Enligt Perret underlättade gårdagens ligalicensbeslut förhandlingarna.

– I och med beslutet hade vi för första gången verkligheten svart på vitt, en verklighet som var väldigt klar för oss. Alltså att licensen och ligaplatsen flyttar från aktiebolaget till föreningen snart.

– Det gav en mycket mer realistisk grund för förhandlingarna, vilket gjorde att vi kunde nå samförstånd, konstaterar Perret för Yle Urheilu.

Viktigt med detaljerat kontrakt

Några detaljer i förhandlingarna vill Perret inte gå in på, såsom en eventuell summa som Chang köptes ut ur företaget för. Enligt vd:n är man överens om att inte kommentera detaljer i kontraktet offentligt.

Själv hade Perret stigit åt sidan från förhandlingarna.

– Jag förstod i något skede att känslorna kommit med i spelet. Det är inte bra när man ska reda ut en konflikt.

I maj 2019 presenterades kinesen Lucas Jin Chang som ny majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab.
Bildtext I maj 2019 presenterades kinesen Lucas Jin Chang som ny majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Många var skeptiska när Chang kom in i bilden för ett och ett halvt år sedan. Skräckexempel av utländska ägares inträden till finländsk fotboll är Allianssi och Tampere United.

Nu lyfter Perret fram vikten av ett noggrant och detaljerat kontrakt med majoritetsägaren.

– Nu bevisade vi att man måste vara väldigt noggrann då man gör kontrakt med någon från ett annat land och en annan kultur. Som tur hade vi ett bra kontrakt.

– Som tur gjorde vi mycket arbete på förhand, men ändå var kontraktet inte perfekt. Vi kunde ha varit ännu bättre. Men med ett flummigare kontrakt skulle vi ha varit i knipa den senaste tiden, tror Perret.

”Måste också tacka Lucas”

Perret påminner också att den utländska ägaren fört med sig positiva saker för fotbollsligaklubben.

– Man måste också tacka Lucas för jobbet han gjort. Med hjälp av honom är vi nu var vi är. Utan honom skulle vi inte vara här. I grund och botten har Lucas placeringar varit en bra sak för klubben.

Lucas Jin Chang har, precis som sin affärspartner Andrei Zolotko, en bakgrund som spelaragent. Chang förde också med sig värdefull kunskap om hur spelarmarknaden fungerar till HIFK.

– Vi har utvecklats och lärt oss mycket om internationell spelarbusiness. Förhoppningsvis kan vi utnyttja det i framtiden. HIFK:s affärsverksamhet kommer också att blicka utomlands mer än tidigare, trots det inhemska ägarskapet.

Tiquinho i HIFK under en träning 2020.
Bildtext Erikson Carlos fortsätter i HIFK nästa säsong.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs

De största potentiella inkomstkällorna inom finländsk fotboll är enligt Perret tv-rättigheter, Europaspel och särskilt spelarförsäljningar.

– Spelarmarknaden följer samma regler som annan affärsverksamhet. Det handlar inte bara om vem som är den bästa spelaren. Det handlar också om marknadsvärde. Det kan bestå av många aspekter, såsom nationalitet, förklarar Perret.

Är HIFK alltså intresserade av en verksamhet där man skaffar oslipade utländska diamanter billigt, och försöker sälja dem dyrt vidare?

– Det är säkert en dröm för varje klubb i ligan att få till sådana stora affärer. Det är klart att det inte alltid går så.

– Vi kan säga som så att vi åtminstone lärt oss mer om mekanismerna. Vi blev delaktiga i nya nätverk till världen, vilket är bra med tanke på framtiden.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Urheilus "Olisimme olleet aika pulassa" – HIFK-pomo avaa, mitkä asiat ratkaisivat väännössä kiinalaisomistajaa vastaan ja visioi suuremmista pelaajabisneksistä ulkomailla, skriven av Roope Visuri.