Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Att återta suveräniteten lyckades för Storbritannien" – finländska politiker, företagare och forskare måste genast ta itu med det nya brexitavtalet

Från 2020
Uppdaterad 24.12.2020 20:35.
EU:s och Storbritanniens flaggor sida vid sida.
Bildtext EU och Storbritannien ska samarbeta även i framtiden, trots att de inte längre är direkt kopplade till varandra.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Europaminister Tytti Tuppurainen har kommenterat det rykande färska brexitavtalet på Twitter, flera Europaparlamentariker har kommenterat avtalet och andra höjdare i politik, näringsliv och forskning ger sin syn på brexit.

Enligt Europaminister Tuppurainen (SDP) gynnar avtalet mellan EU och Storbritannien båda parter.

Avtalet ska godkännas av alla EU:s medlemsländer, men det blir brådskande att få avtalet godkänt. EU och Storbritannien har ett tillfälligt övergångsavtal som tar slut vid årsskiftet.

Europaministern säger att jobbet med att gå igenom brexitavtalet inleds genast för att den finska riksdagen ska hinna ta ställning till det före årsskiftet.

Tuppurainen tillägger att trots att avtalet roddes i land kommer Storbritannien att fjärmas från EU-länderna.

Ny situation för de finska företagen

Finlands näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies tror att avtalet kan gynna Finland.

“Handelsavtalet är ett viktigt steg framåt eftersom Finland och EU behöver samarbete med Storbritannien också framöver”, skriver Häkämies i ett pressmeddelande.

Förhållandet mellan EU och Storbritannien kan bli viktigt speciellt med tanke på geopolitiska spänningar och maktkampen mellan USA och Kina.

Avtalet innebär dock en ny situation för den finska företagen och Häkämies hoppas att myndigheter ska ha förståelse och förmåga att hjälpa till där det behövs.

Centralhandelskammarens direktör Timo Vuori tycker att förnuftet vann. Vuori befarade att bland annat den finska träindustrin kunde ha fått det svårt utan ett avtal.

– Företagslivet i Europa, Finland och Storbritannien har hela tiden hoppats på ett handelsavtal och att britterna skulle lämna den inre marknaden med ett avtal, säger Vuori till Yle Uutiset.

"Inga stilpoäng"

Några finländska Europaparlamentariker har också kommenterat avtalet.

Henna Virkkunen (Saml) är orolig på grund av tidtabellen.

”Avtalet kommer så sent att det är praktiskt taget omöjligt att gå igenom det ordentligt och behandla det i Europaparlamentet. På det sättet får processen inga stilpoäng, men jag tycker det är viktigt att det finns en överenskommelse”, skriver Virkkunen i ett pressmeddelande.

Eero Heinäluoma (SDP) skriver på Twitter att avtalet är den bästa tänkbara julklappen till både Storbritannien och EU.

Laura Huhtasaari (Sannf) anser att brexit är en seger för britterna.
”Det finns liv också utanför EU och det är inget fel med att vilja vara en självständig stat. Norge, Island och Schweiz klarar sig utmärkt utanför EU”, skriver Huhtasaari på Twitter.

Forskarens kommentar: Att återta suveräniteten lyckades för Storbritannien

Forskare Timo Miettinen vid Helsingfors universitet tror att såväl EU som Storbritannien klarade av hålla fast vid sina mest centrala mål.

– Att återta suveräniteten lyckades för Storbritannien. EU å sin sida lyckades försvara sina egna intressen, säger Miettinen till Yle.

Enligt Miettinen ser det ändå ut som om EU-regler gäller på många områden även i framtiden.

Miettinen har specialiserat sig på bland annat europeisk politik. Han tycker det är för tidigt att säga hur avtalet påverkar de andra ländernas vilja eller ovilja att lämna unionen.

– Överlag har den här processen förstärkt förtroendet för EU. Problemen med Storbritanniens EU-utträde är så pass omfattande att man inte har kunnat se skymten av någon ny våg av utträden under de senaste tre-fyra åren. Men framtiden får utvisa hur avtalet tas emot, konstaterar Miettinen.

Artikeln uppdaterad kl. 18.17 med styckena om Jyri Häkämies kommentarer, 19.35 med Timo Vuoris kommentarer och 20.01 med Europaparlamentarikernas kommentarer, 20.30 med Timo Miettinens kommentarer.

Källor: STT, Twitter, Finlands näringsliv, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln