Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efterspel till bluffsamtalet med FSB-agenten: Husrannsakan och brottsutredning mot Navalnyjs nära allierade Ljubov Sobol

Från 2020
Uppdaterad 25.12.2020 13:38.
Juristen och oppositionspolitikern Ljubov Sobol (till vänster) tillhör den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs (till höger) närmaste krets. Den här bilden är tagen i samband med en demonstration i februari 2020.
Bildtext Juristen och oppositionspolitikern Ljubov Sobol (till vänster) tillhör den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs (till höger) närmaste krets. Den här bilden är tagen i samband med en demonstration i februari 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryska myndigheter har inlett en brottsutredning mot advokaten och oppositionspolitikern Ljubov Sobol. Tidigt på fredag morgon gjorde polisen en husrannsakan hos Sobol i Moskva och grep henne för förhör. Enligt medarbetare till oppositionsledaren Aleksej Navalnyj misstänks Sobol för hemfridsbrott mot en FSB-agent.

Den 33-åriga ryska advokaten och oppositionsaktivisten Ljubov Sobol har arbetat för Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK. Sobol har meddelat att hon tänker ställa upp i det ryska parlamentsvalet nästa år, men hon förhindrades att ställa upp exempelvis i lokalvalet i fjol.

Redan i måndags arresterades Sobol för några timmar då hon, tillsammans med några journalister, besökte FSB-agenten Konstantin Kudrjavtsevs adress och ringde på hos honom. Kudrjavtsev ska inte ha öppnat dörren.

Kudrjavtsev är kemist och en av de FSB-agenter som misstänks ha ingått i det team som förgiftade Navalnyj i Tomsk i slutet av augusti.

Kudrjavtsev blev en världskändis i början av veckan då Navalnyj hade offentliggjort ett inspelat telefonsamtal mellan Navalnyj själv och Kudrjavtsev där Navalnyj låtsas vara en person från det ryska säkerhetsrådet och får Kudrtjavtsev att gå in på detaljerna i mordförsöket mot Navalnnyj.

Sobol misstänks för hemfridsbrott och hot om våld

Redan i samband med besöket utanför Kudrjavtsevs lägenhet i måndags greps alltså Sobol och förhördes i några timmar, och nu på fredag morgon greps hon igen.

Enligt hennes vänner och kolleger vid antikorruptionsstiftelsen FBK gjorde polisen en husrannsakan hos Sobol vid sjutiden på morgonen och tog henne med sig. Hennes man och dotter tilläts lämna lägenheten under tiden.

Enligt FBK misstänks Sobol för hemfridsbrott mot Kudrjavtsev "med användning av våld eller hot om våld".

Navalnyj twittrade också om polisaktionen mot Sobol under morgonen. Dessutom citerar han nya medieuppgifter om att Kudrjavtsev köpte sin relativt dyra lägenhet i Moskva med kontanter bara två månader efter mordförsöket mot Navalnyj.

De här rapporterna ger alltså vid handen att agenterna skulle ha belönats för sina ansträngningar.

Ryssland förnekar fortfarande förgiftningen och mordkomplotten mot Navalnyj. Kreml har tillbakavisat uppgifterna om Navalnyjs samtal med Kudrjavtsev som rena påhitt och har sagt att Navalnyj lider av "förföljelsemani" och uppvisar drag av "storhetsvansinne".

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln