Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Informationen om åtta nya coronafall på en dag nådde Brändö kommun ryktesvägen – nu sprids smittan i kommunen

Från 2020
Uppdaterad 25.12.2020 15:53.
Jeanette Pajunen är hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland
Bildtext Ålands hälso- och sjukvård har valt att inte gå ut med specifik information då Åland är litet och det blir lätt så att människor känner sig utpekade, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland.
Bild: Yle/Samuli Holopainen

I tisdags konstaterades åtta nya coronafall på Åland. I Brändö kommun började rykten spridas om att det var där som samtliga fall uppdagats. På Ålands hälso- och sjukvård hänvisar man till att Åland är litet och därför vill man inte gå ut med specifik information om nya coronafall om det inte anses nödvändigt.

Brändö kommun på Åland har varit skonat från coronafall, fram tills i onsdags när nyheten om att de åtta nya fallen av covid-19 som konstaterades dagen innan alla var i Brändö kommun.

Innan Ålands radio gick ut med nyheten om att de åtta fallen hade konstaterats i Brändö hade ryktet redan spridits bland kommunborna på sociala medier, berättar Brändös kommundirektör John Wrede.

– Vi har inte blivit direkt kontaktade av ÅHS, säger Wrede, som själv fick höra ryktena innan han kunde konstatera att de åtta nya fallen var i Brändö.

Wrede berättar att man från kommunen valde att gå ut på sociala medier för att möta de rykten som började spridas och sammanfatta situationen.

– Sedan har vi såklart sett över att säkra våra egna enheter. Det är ju jullov så daghem och skolor är stängda, men vi har äldreomsorgen som vi måste vara extra noggranna med att smittan inte når, säger han.

ÅHS har ansvaret

Det var Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, som i sedvanlig ordning först gick ut med informationen om de nya konstaterade fallen. Men i sedvanlig ordning gick de inte ut med all information de har.

– Vi har valt att hålla den här linjen då Åland är litet och det blir lätt så att människor känner sig utpekade. Det ska man vara försiktig med, säger Jeanette Pajunen som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland.

Hon berättar att det bara är när det gäller samhällsspridning eller om det finns fara för att smittan har spridits som man går ut med specifik information om nya coronafall. Det samma gäller om smitta har konstaterats i kommunala lokaler som exempelvis skolor eller daghem.

– I de här åtta fallen har vi informerat helt som vi brukar och det finns ingen orsak att gå ut med någonting extra, säger Pajunen.

Det handlar inte om samhällssmitta

På ÅHS har de konstaterat att smittan har kommit från någon annanstans än Åland, och därför handlar de här åtta nya fallen inte om samhällssmitta.

– Finns det samhällsspridning så behöver man veta det, men i de här åtta fallen har vi konstaterat att det inte handlar om det så jag vet inte vad mera man skulle behöva gå ut med, säger hon.

De åtta som testat positivt för covid-19 har isolerats och utöver dem har 40 personer som varit i närkontakt med de åtta personerna försatts i karantän.

På fredag eftermiddag kom ÅHS med nya uppgifter om att 13 av personerna i karantän har testats positivt för corona och att ytterligare 18 personer har försatts i karantän. De här uppgifterna kom från Ålands Radio och TV.

Samma rekommendationer gäller för alla

På frågan om det inte vore bra för de 450 personer som bor i den lilla kommunen Brändö att veta om det här svarar Pajunen att det inte skulle ändra någonting.

– Jag vet inte vad man skulle göra med den informationen, oavsett om det gäller Brändö eller någon annan kommun på Åland. Som kommuninvånare ska man följa de allmänna rekommendationerna, och dem har alla ålänningar hört till lust och leda.

Artikeln uppdaterades 15:54 med nya uppgifter från Ålands Radio och TV om att 13 personer av de 40 personer i karantän har testat positivt.