Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Såväl inramning som innehåll präglades av coronapandemin under påvens jultal

Från 2020
Påven Franciskus, med ett munskydd på ansiktet, med en julgran i förgrunden.
Bildtext Strikta coronarestriktioner gäller i Italien och Vatikanstaten och de gäller även för påven. Franciskus bar munskydd på väg till talarstolen.
Bild: All Over Press/BACKGRID UK

I sitt årliga jultal vädjade påven Franciskus till myndigheter om att coronavaccin ska bli tillgängligt för alla.

Coronavaccinen är i antågande över hela världen, men det är allt annat än klart att alla som skulle behöva dem kan få dem. Det gäller framförallt i fattiga områden.

Vaccinen fick mycket uppmärksamhet i påven Franciskus jultal. Han önskar att de som behöver vaccinen mest ska få dem, oavsett vem som äger patenträttigheterna till vaccinen.

Påven kallar vaccinutvecklingen för en ljusglimt i världen.

– Alla bör få vaccin, speciellt de mest utsatta och behövande, de borde vara först i kön, sa påven i en kommentar när han avvek från sitt på förhand förberedda tal.

Påven vände sig till ledare världen över, i stater, företag och organisationer, för att de skall “främja samarbete framför konkurrens, och finna en lösning för alla”.

Jultraditionerna har fått stöpas om på många håll på grund av coronapandemin, så även i Vatikanen.

I stället för att hålla jultalet Urbi et Orbi utomhus inför tiotusentals åhörare som samlats på Petersplatsen valde påven att hålla det inför en liten skara inomhus.

Ekonomiskt utsatta och våldsoffer behöver hjälp

Det överraskade knappast någon att pandemin också dominerade Franciskus tillbakablick på året som gått.

– Den här tiden i historien är präglad av en ekologisk kris och allvarlig ekonomisk och social obalans, och de förvärras ytterligare av coronapandemin. Då är det allt viktigare för oss att erkänna varandra som bröder och systrar, sa påven.

Medkänsla gäller människor över familje-, etnicitets- och religionsgränserna, påpekade Franciskus.

Närapå tomt i Vatikanen när påven höll sitt jultal under coronaåret 2020 - Spela upp på Arenan

Påven bad att Jesu födelsefest skulle inspirera folk till att vara generösa, stödjande och hjälpsamma mot dem som behöver det.

Bland hjälpbehövande nämnde han speciellt personer som lider av negativa ekonomiska effekter av pandemin och kvinnor som har tvingats utstå våld i hemmet när samhällen har stängt ner.

Barn i krigsdrabbade områden är särskilt utsatta

Pandemin är ett relativt nytt elände i världen, och det är förhoppningsvis endast en tillfällig bedrövelse.

Det finns andra fruktansvärda skeenden som påven också ägnade tankar, böner och tid åt.

– Det finns för många barn i världen, speciellt i Syrien, Irak och Jemen, som betalar ett högt pris för de pågående krigen.

Det irakiska folket i allmänhet, och yazidierna i synnerhet, fick särskild uppmärksamhet som människor som behöver tröst i en krigsbetonad juletid.

Påven hoppades också att Jesus, som föddes fattig bland fattiga, skulle ge det utsatta rohingyafolket hopp i deras lidande.

Källa: AP

Diskussion om artikeln