Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljoner arbetslösa amerikaner kan bli av med stöd och statsapparaten riskerar nedstängning - Trump har ännu inte undertecknat krisstödet

Från 2020
En fotgängare passerade en matkö i Los Angeles på juldagen.
Bildtext En fotgängare passerade en matkö i Los Angeles på juldagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har ännu inte skrivit under det krisstödspaket som kongressen godkände förra söndagen. Om han inte godkänner det under lördagen kan 14 miljoner amerikaner bli av med sin arbetslöshetsersättning.

Trump lyckades i tisdags överraska både demokrater och republikaner då han vägrade godkänna det nya coronastimulanspaket som kongressen äntligen lyckats förhandla fram.

Det nya krispaketet innehåller bland annat direktutbetalningar till de flesta amerikaner på 600 dollar var, och dessutom ett tillfälligt extra arbetslöshetsunderstöd på 300 dollar i veckan för arbetslösa.

Kongressledarna kom överens om stimulanspaketet på 900 miljarder dollar tillsammans med en budgetöverenskommelse som ska finansiera den federala staten från och med den 29 december.

Trump krävde alltså att kongressen snabbt ska utarbeta ett nytt stödpaket och han krävde, bland annat, att utbetalningarna till privatpersoner ska mer än tredubblas från 600 till 2 000 dollar.

Samtidigt beskrev han paketet som slösaktigt och kritiserade anslag som inte har med coronakrisen att göra. De anslag som han hänvisade till ingår huvudsakligen i budgetöverenskommelsen - inte egentligen i stimulanspaketet.

Så sent som på juldagen kritiserade Trump stödpaketet i en tweet från sitt julfirande på Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.

"Varför skulle politiker inte vilja ge folk 2 000 dollar i stället för bara 600? Det var inte deras fel, det var Kina. Ge vårt folk deras pengar!"

Demokraterna i kongressen hade inte haft något emot att trefaldiga stödbeloppet, men republikanerna har inte velat ändra på lagförslaget på den punkten.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi har lovat att sammankalla representanthuset på måndag för att ta upp frågan igen.

Oklart vad Trump tänker göra

Många ekonomiska experter håller med Trump om att stimulanspaketet är för litet, men menar ändå att det omedelbara stödet är välkommet och nödvändigt och att det borde godkännas som en förstahjälpinsats.

Bland det nödvändigaste som ingår där är förlängningen av en del arbetslöshetsersättningar fram till mars och den extra ersättningen på 300 dollar per vecka.

Om Trump godkänner paketet ännu på lördagen kan en del av arbetslöshetsersättningarna fortsätta löpa också om de extra stöden hotar att avbrytas.

Om godkännandet dröjer ytterligare medför det stora svårigheter för åtminstone 14 miljoner arbetslösa amerikaner, enligt exempelvis nyhetsbyrån Reuters.

Stödpaketet innehåller också miljarder dollar för delstaternas vaccindistribution, låneprogram för småföretagare och stödpengar till flygbolag, bland annat.

President Trump och USA:s första dam Melania Trump vinkade adjö utanför Vita huset på onsdagen när de begav sig till Palm Beach.
Bildtext President Trump och USA:s första dam Melania Trump vinkade adjö utanför Vita huset på onsdagen när de begav sig till Palm Beach.
Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Dessutom kan statsapparaten tvingas stänga en del av sin verksamhet från och med tisdagen. Att Trump inte ville godkänna stödpaketet innebar ju att statsbudgeten inte heller godkändes.

Det är oklart om Trump kan tänkas godkänna stödpaketet ännu på lördagen eller inom de närmaste dagarna - eller om han tänker lägga sitt veto mot det. Kongressen kan rösta ner presidentens veto, men det kräver återigen sin tid och en del politisk mangling.

Källor: Reuters, New York Times, Yle