Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla förlusterna mot Finland blev droppen – Skottlands förbundskapten lämnar posten: "Förväntningarna var skyhöga"

Från 2020
Shelley Kerr.
Bildtext Shelley Kerr.
Bild: imago images/Pro Sports Images/All Over Press

Skottland gick in i EM-kvalet som gruppens stora favorit. Med två matcher kvar att spela står det redan klart att Skottland inte kommer att sluta bland de två främsta. Då väljer chefstränaren Shelley Kerr att tacka för sig.

Då Amanda Rantanen satte in 1–0 med näsan fixade hon ett jätteläge för Finland i det pågående EM-kvalet. Men för Skottlands del var förlusten den sista spiken i kistan.

Efter bortaförluster mot både Finland och Portugal var pressen på Skottland stor inför hemmamatchen mot Finland. En poäng var ett absolut minimikrav – tre poäng i praktiken ett måste.

I och med förlusten stod det nämligen klart att Skottland inte längre kan sluta bland de två främsta i gruppen.

På julafton meddelade det skotska fotbollsförbundet att landslagets chefstränare Shelley Kerr lämnar sin post.

– Jag är självklart djupt besviken. Förväntningarna på det här laget var skyhöga på basis av all framgång vi nått den senaste tiden. Samtidigt kan jag ändå vara stolt över faktumet att vi tog oss till VM, säger Kerr i ett pressmeddelande.

"Hög tid för en annan tränare att ta över"

Under Kerrs ledning tog sig Skottland till fotbolls-VM 2019 – för första gången någonsin.

Två år före det hade Skottland tagit sig till EM för första gången. Då hette tränaren Anna Signeul, som nu gör succé i Finland.

– Jag har levt inom fotbollen tillräckligt länge för att inse att det nu är hög tid för en annan tränare att ta över och leda laget mot nästa kval, säger Kerr.

Finland leder kvalgruppen på 16 poäng. Portugal är tvåa med lika många pinnar.

EM-kvalet fortsätter för Finlands del i februari då de två sista matcherna står på programmet. Finland kommer då att möta Portugal och Cypern.

Diskussion om artikeln