Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronavaccinet har levererats till EU-länderna, den smittsamma mutationen finns nu också i Sverige och Ungern tog en tjuvstart

Från 2020
Uppdaterad 26.12.2020 19:30.
Soldater lyfter upp en låda med coronavaccin åt två personer i skyddsutrustning som tar emot lådan.
Bildtext Soldater och sjukvårdspersonal samarbetar för att lyfta upp en låda med coronavaccin i det nationella vaccinlagret i Bukarest i Rumänien. Runt om i Europa har armén anlitats för att de värdefulla leveranserna inte ska försvinna på vägen.
Bild: All Over Press

Det nya coronavaccinet har anlänt till EUs medlemsländer som planerat. Länderna har bestämt att inleda vaccineringarna i morgon, men Ungern överraskade och började vaccinera redan i dag.

Den smittsamma varianten av covid-19 som Storbritannien har varnat för har nu spritt sig till flera länder i Europa. Sverige rapporterade i eftermiddags om ett fall.

– Det är en person som har rest till Sverige för att fira jul i Sverige tillsammans med familj, och insjuknade efter framkosten, säger Signar Mäkitalo, som är smittskyddsläkare i region Sörmland.

Personen testade sig i måndags och nu har det verifierats att det rör sig om samma virusstam som sprider sig i Storbritannien.

Mäkitalo tror ändå inte att viruset har hunnit sprida sig i regionen, enligt Dagens Nyheter.

- Min bedömning efter den smittspårning som vi startade omedelbart är att sannolikheten för smittspridning i Sörmland är ytterst låg om den finns överhuvudtaget, säger han.

BBC skriver att också Frankrike och Spanien i dag har rapporterat om fall av den ovanligt smittsamma virusvarianten. Tidigare i veckan har också Danmark, Italien och Nederländerna haft sina fall.

Ingen EU-solidaritet i Ungern

Ungern valde att genast börja vaccinera hälsovårdspersonal när vaccinet från Pfizer och Biontech anlände.

Beslutet offentliggjordes i ett pressmeddelande och går stick i stäv med EU-kommissionens förslag att alla börjar vaccinera i morgon söndag.

Förslaget har fått brett stöd runt om i EU och åtminstone Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Österrike och de nordiska och baltiska länderna börjar vaccinera först i morgon.

Tyskland börjar officiellt vaccinera först på söndagen, men i distriktet Harz i Sachsen-Anhalt fick personalen på tre sjukhus sina vaccin i eftermiddags, liksom boende på ett äldreboende i Harz.

En ungersk sjuksköterska vaccineras med det nya coronavaccinet.
Bildtext Den ungerska sjuksköterskan Adrienne Kertesz var en av de första som vaccinerades mot covid-19 i Ungern idag.
Bild: All Over Press

Leveranserna av vaccinet BNT162b2, alltså läkemedelsföretagen Pfizers och Biontechs uppmärksammade covid-19-vaccin, har gått bra.

Alla EU:s medlemsländer har tagit emot tillräckligt många doser för att i morgon kunna börja vaccinera åtminstone den sjukhuspersonal som jobbar närmast de som är smittade av coronaviruset.

Europa hör till de hårdast drabbade delarna i världen med över 16 miljoner rapporterade fall av coronasmittan. Över 336.000 personer har dött av viruset.

Ett ungerskt ambulansmanskap förflyttar en coronapatient från intensivavdelningen på ett sjukhus i Budapest till ambulansen.
Bildtext Ett ungerskt ambulansteam förflyttar en coronapatient från intensivavdelningen på Jahn Ferenc-sjukhuset i Budapest till ett annat sjukhus.
Bild: All Over Press

Många EU-länder hade hoppats på betydligt större leveranser av vaccinet redan i dag, men under veckan meddelade Pfizer och Biontech att de inte kan leverera så mycket som hade beställts.

- Vi hoppas att också den andra covid-19-vaccinen snart får försäljningstillstånd, kommenterar Estlands socialminister Tanel Kiik de små leveranserna.

- Vi borde få tillräckligt många vaccindoser för att vaccinera också andra riskgrupper och efter det hela befolkningen.

Estland fick, precis som Finland, knappt tiotusen doser i dag, som räcker till att vaccinera färre än femtusen personer.

Pfizer och Biontech har lovat att leverera vaccinet så att minst åttatusen personer per vecka kan få en dos, säger Kiik.

Det är självklart att de första leveranserna inte är så stora att det skulle vara möjligt att börja vaccinera tillräckligt allmänt för att snart få ett slut på coronakrisen.

― Tanel Kiik, Estlands socialminister

Texten har kompletterats med uppgifterna om att också personer i tyska Harz har vaccinerats idag.