Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Explosionen i Nashville kan ha varit självmordsattentat

Från 2020
Poliisit suorittivat lauantaina kotietsinnän Nashvillen Antiochissa sijaitsevaan taloon.
Bildtext Polisen har genomsökt ett hus i Antioch i Nashville under lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den explosion som ägde rum i staden Nashville i Tennessee på juldagsmorgonen kan ha varit ett självmordsattentat, uppger nyhetskanalen CNN med hänvisning till två poliskällor inom utredningen.

Utredarna tror nu att det är möjligt att det handlar om ett självmordsattentat, och tidigare har det rapporterats om att vävnad som tros vara mänskliga kvarlevor hittats på platsen.

Lokaltidningen i delstaten Tennessee uppger att polisen har identifierat en människa som misstänks ha koppling till explosionen.

FBI genomsökte en lägenhet som tillhörde personen under lördagen. Enligt FBI finns det inte några andra misstänkta.

– Vi vänder på varje sten för att ta reda på vem som är ansvarig för det här och varför det gjordes, säger agent Douglas Korneski på FBI.

CNN rapporterar att det inte verkar som att några sökoperationer efter människor pågår. Det här kunde tyda på att polisen inte letar efter någon som misstänks utgöra fara för någon annan, menar tidningen med hänvisning till sina källor.

Polisen genomsökte hus efter tips

FBI genomsökte ett hem i Antioch i Nashville efter att ha fått tips om att en husbil som tidigare stått parkerad i grannskapet kan ha koppling till explosionen. FBI beskrev i lördags personen som bor i huset som ''intressant för utredningen''.

På Googles gatuvy på gatan vid det hus som polisen beskrivit som ''intressant för utredningen'' står en vit husbil parkerad. Bilden är från 2019.

Utredarna tror att det är samma fordon som exploderade på juldagen. Det är ändå inte säkert eftersom fordonet som sprängdes totalförstördes i explosionen.

Enligt CBS News ägs huset av en 63-årig man. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar å sin sida att mannen hade donerat huset till en kvinna som bor i Los Angeles i november.

Bild på vit husbil på gata i Nashville, Tennessee i USA.
Bildtext En sprängladdning tros ha detonerat i just den här husbilen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Motivet oklart, gärningsmannen verkade inte vela döda

Polisen fick till en början larm om skottlossning, men då polispatrullen kom fram till platsen spelades ett meddelande upp från en husbil som stod parkerad på gatan.

Meddelandet uppmanade dem som hörde det att evakuera området, och rösten räknade ned från 15 minuter fram till explosionen.

Polisen larmade bombskyddet och evakuerade byggnader i närheten. Fordonet hann sprängas innan bombskyddet var på plats.

Det är tills vidare oklart vad den misstänkta attackens mål var. Polisen utreder nu varje möjligt motiv.

Ett av de motiv som utreds är huruvida det var teleoperatören AT&T personen ville åt. AT&T-byggnaden fick omfattande skador i smällen eftersom husbilden var parkerad intill den.

Det är ett mirakel att inga invånare dödats

Enligt polisen är det klart att explosionen inträffade vid en tidpunkt där få väntades vara i närheten. Klockan var bara 6.30 på juldagsmorgonen och högtalaren med varningsmeddelandet tyder på att det inte var ett försök till massmord.

En annan morgon kunde följderna ha varit förödande.

Bild på förstörd byggnad med rödvitrandiga markiser.
Bildtext Skadorna på byggnaderna i närheten av platsen där fordonet exploderade har fått omfattande skador.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tre personer skadades i samband med explosionen. De fördes till sjukhus för vård, men ingen av dem har några livshotande skador. Flera byggnader och fordon på gatan skadades.

– Skadorna är chockerande och det är ett mirakel att ingen som bor på gatan dödades, sa delstatens guvernör Bill Lee på lördagen efter att ha besökt platsen.

Källor: Reuters, CNN, CBS News

Diskussion om artikeln