Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vaccineringarna är igång i Europa: 91-åriga Gun-Britt var först i Sverige att vaccineras

Från 2020
Uppdaterad 27.12.2020 12:35.
91-åriga Gunn-Britt får coronavaccin - Spela upp på Arenan

Runtom i Europa har vaccineringarna inletts i dag, på söndagen. Under lördagen distribuerades Pfizer och Biontechs vaccin till samtliga EU-medlemsländer, och i dag ska tiotusentals människor få vaccin runtom i Europa.

Också Finland börjar vaccinera i dag.

Tjeckien inledde vaccineringen strax innan klockan åtta, lokal tid. Först att få vaccinet var premiärminister Andrej Babiš och efter honom den 95-åriga Emilie Repikova. Tjeckien har drabbats hårt av coronaviruset - med över 10 400 virusrelaterade dödsfall.

Tjeckiens premiärminister får coronavaccin. Bredvid honom står en sjukskötare och en äldre dam i rullstol.
Bildtext Andrej Babiš fick den första vaccindosen i Tjeckien. 101-åriga Emilie Rapikova fick sin dos genast efter premiärministern.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Sverige vaccinerades 91-åriga Gun-Britt Johnson från Mjölby vid niotiden, finsk tid. Hon är den första att vaccineras mot covid-19 i Sverige, rapporterar SVT.

– Det kändes ingenting, sa Gunbritt genast efter att hon vaccinerats.

''Början på slutet''

Också Cypern och Spanien har börjat vaccinera sin befolkning. Även där var äldre personer först ut.

På Cypern var det invånare på äldreboenden i huvudstaden Nicosia och i städerna Larnacka och Limassol som blev först att få vaccinet.

I Italien valde man att börja med att vaccinera personer i sjukvårdspersonalen. Den första att få vaccinet där blev den 29 år gamla sjukskötaren Claudia Alivernini.

– Det här är början på slutet, det var ett spännande och historiskt ögonblick, beskrev hon situationen efter att ha fått vaccinet på sjukhuset Spallanzi i Rom.

Äldre och vårdanställda prioriteras runt om i Europa

EU:s tanke var att samtliga EU-länder skulle inleda vaccineringen samtidigt den 27 december, men redan i går vaccinerades de första i Tyskland, Ungern och Slovakien.

I Tyskland blev 101-åriga Edith Kwoizolla den första som fick vaccinet. Enligt tyska Deutsche Welle vaccinerades totalt 40 invånare och tio i personalen på ett äldreboende i Halberstadt, Edith var en av dem.

Äldre kvinna med vitt hår, munskydd och glasögon får vaccin av man i blå skyddsdräkt.
Bildtext Edith Kwoizolla vaccinerades i Tyskland i går.
Bild: AFP / Lehtikuva

Landets hälsominister Jens Spahn beskrev de inledda vaccineringarna som en hoppets dag.

– Det här vaccinet är en livsviktig nyckel i kampen mot pandemin, vi vill vaccinera så många människor att inte viruset längre har några möjligheter i Tyskland och Europa, sa han.

Varje EU-land avgör själv vilka grupper som vaccineras först, men i regel blir det vårdanställda samt äldre personer.

Tidigare har bland annat Kina, USA, Ryssland och Storbritannien inlett vaccineringen av befolkningen.

Globalt har nu över 80 miljoner fall av covid-19 registrerats, och Europa har drabbats hårt. I fredags passerade Europa 25 miljoner fall, och totalt har ungefär 546 000 personer dött till följd av viruset i Europa.

Källor: AFP, Reuters, STT, DW

Diskussion om artikeln