Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi följer bara reglerna" – bristen på halsskydd i det svenska JVM-laget ledde till uppmärksamhet och kritik

Från 2020
Uppdaterad 27.12.2020 20:15.
Svenska spelare firar ett mål i segermatchen mot Tjeckien.
Bildtext Svenska spelare firar ett mål i segermatchen mot Tjeckien.
Bild: AFP / Lehtikuva / codie Mclachlan

Många hockeyspelare i det svenska JVM-laget använde inte halsskydd i premiären mot Tjeckien, vilket väckte reaktioner i Sverige. I den internationella regelboken är halsskydd inte obligatoriska.

Bristen på halsskydd i det svenska laget noterades på bred front i svenska medier.

"Låt Åkerbloms sorgliga öde vara en ständig påminnelse om varför varje hockeyspelare ska bära det simplaste, men likväl viktigaste, av skydd", skrev Expressens Adam Johansson i en kolumn vars rubrik lyder "Det här är en fars – alla ursäkter är lika idiotiska".

I Sverige är halsskydd obligatoriska. Regeln infördes 1996 efter att Moraspelaren Bengt Åkerblom i oktober 1995 dött av att i en träningsmatch fått halsen uppskuren av en skridsko.

Lagkaptenen Philip Broberg uttalade sig till SVT efter matchen om det hela.

– Vi följer bara reglerna som har satts upp. SHL är strikta på det och då gäller det att respektera och det har jag full förståelse för. Så det är väl inget mer med det.

Tränaren: "Man bör ha halsskydd"

Joel Rönnmark, som på kort varsel fått ta över som förbundskapten, ser gärna att hans spelare använder skyddet.

– Det finns ingen regel så jag har inte reflekterat över hur det ser ut. Jag tycker att man bör ha halsskydd, det är min personliga åsikt. Det är ett viktigt skydd. Men det är individuellt och så länge man inte bryter några regler så, säger Rönnmark till SVT.

Även i FM-ligan är halsskyddet obligatoriskt sedan ett par år tillbaka – ett av undantagen som tillämpas i förhållande till det internationella hockeyförbundet IIHF:s regelbok.

Förbundets uppmaning: "Det är för deras egen skull"

Senare på söndagen reagerade Svenska ishockeyförbundet genom att skicka en uppmaning till den svenska lagledningen i Edmonton.

I de kommande matcherna ska de svenska spelarna bära halsskydd.

– Internationella ishockeyförbundet har ju inte de här reglerna, men eftersom vi lånar spelarna från olika föreningar så vi har ett ansvar att skapa så säkra situationer som möjligt. Det var en icke-fråga för oss. Vi har varit i kontakt med ledarstaben som kommer att informera spelarna, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till Sportbladet.

Det handlar fortfarande inte om något tvång, men Stark förväntar sig att alla följer uppmaningen.

– Vi har uppmanat ledarstaben och det är för deras egen skull och säkerhet. Sen skulle jag bli överraskad om någon spelare skulle vägra.

Artikeln uppdaterad med förbundets uppmaning klockan 20.15.

Diskussion om artikeln