Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyjs medarbetare Ljubov Sobol släpptes efter två dagar – åtalas för olaga intrång

Från 2020
Ljubov Sobol deltar i ett massmöte i juli 2019 mot försöken att förhindra att oppositionskandidater ställer upp i lokalvalet i Moskva.
Bildtext Ljubov Sobol deltog i juli 2019 i en demonstration mot försöken att förhindra att oppositionskandidater ställer upp i lokalvalet i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs medarbetare Ljubov Sobol har släppts av myndigheterna efter att hon varit gripen sedan juldagen.

Hon åtalades på juldagen för olaga intrång efter att ha besökt ett bostadshus i Moskva och där ringt på hos den ryska säkerhetsagenten Konstantin Kudrjavtsev.

Kudrjavtsev lurades av Navalnyj att i ett telefonsamtal avslöja detaljer om säkerhetstjänstens giftattack mot Navalnyj sommaren 2020.

Sobol är advokat och en nyckelperson i Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK. Hon tillbakavisar beskyllningarna.

Kort efter att ha släppts uppgav Sobol för journalister att åtal har väckts mot henne. Sobol anser att det handlar om hämnd mot Navalnyj.

Navalnyj publicerade på måndagen en inspelning av samtalet med Kudrjavtsev.

Kudrjavtsev är kemist och en av de ryska agenter som misstänks ha ingått i det team som förgiftade Navalnyj i Tomsk i slutet av augusti.

De ryska myndigheterna säger att de inte är inblandade i giftattacken. Säkerhetstjänsten FSB säger att Navalnyjs inspelning är en förfalskning.

Källa: AP, Svenska Yle

Diskussion om artikeln