Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen högg till i powerplay – endast stolparna höll Schweiz med i matchen: ”Kunde ha sett väldigt annorlunda ut”

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 08:48.
Finland firar mål.
Bildtext Finland satte in fyra puckar, men kunde ha gjort betydligt fler.
Bild: Handout / Pasi Mennander / Lehtikuva

Samtidigt som de övriga medaljfavoriterna krossar sitt motstånd fortsätter Juniorlejonen att pressa fram segrar med mindre marginal. På söndagskvällen lyckades Finland väntat få Schweiz på fall – men segersiffrorna skrevs endast 4–1.

Efter en något blygsam premiär mot Tyskland var det många som väntade sig att Juniorlejonen skulle ha vässt klorna i gruppspelsfasens andra match på söndagskvällen.

Den här gången visade sig den blåvita truppen vara klart bättre – endast stolparna höll Schweiz på slagkraftigt avstånd.

Inledningsvis såg det däremot ut at gå snett.

Den finländska förstakedjan med Anton Lundell, Kasper Simontaival och Roni Hirvonen var på hugget från start och lyckades skapa farligheter i offensiv zon, men ändå var det schweizarna som tog vara på sitt första försök i numerärt överläge.

Attilio Biasca pangade in pucken knappt fyra minuter in i matchen och stod samtidigt för schweizarnas första fullträff i turneringen.

Snabb kvittering

Kvitteringen lät inte vänta på sig. Simontaival vann puck i offensiv zon och Finland fick ett 3-mot-1-läge alldeles gratis. Anton Lundell var först på passningen och satte in 1–1 drygt en halv minut efter baklängesmålet.

– Pucken studsade lite och så lyckades vi vända snabbt. Jag satte pucken på mål då jag såg att både Lundell och Hirvonen körde rakt mot kassen. Tänkte ju att någon av dem måste klämma in den, förklarade Simontaival i Dplays intervju i pausen.

Efter fullträffen började spelet löpa på klart bättre. Juniorlejonen kom till skott i farliga lägen i flera repriser, men pucken träffade antingen den schweiziska målvakten Thibault Fatton eller ribban.

– Resultatet kunde ha sett väldigt annorlunda ut med tanke på hur många lägen vi skapade i fem-mot-fem, summerar chefstränaren Antti Pennanen.

Det visade sig till slut vara effektivt powerplay som var segerreceptet för Finlands del.

Fokus på powerplay

Juuso Pärssinen satte 2–1 efter en fantastisk soloräd i andra. Aku Räty styrde in 3–1 och Simontaival fick själv avrunda segersiffrorna till 4–1 i matchens sista minuter – alla i numerärt överläge.

– Vi hade fokus på formationsspelet på träningarna efter Tysklandsmatchen, avslöjar Simontaival på presskonferensen efter matchen.

– Det var bra att den första powerplay-linan fick ett mål också. Men vi tog lite väl många utvisningar – också dumma sådana, säger tränaren Pennanen.

Förutom målskyttet i power play var förstakedjans insats i fem mot fem något som Pennanen hade all orsak att vara nöjd med.

Trion Lundell-Hirvonen-Simontaival stod tillsammans för två av målen, satte sammanlagt 13 av Finlands 43 skott på mål – och då räknar man inte ens bland annat en ribbträff av Lundell och Hirvonens miss med ett tomt mål framför sig.

– Vi kunde ha satt in ännu fler, konstaterar lagkaptenen Lundell i tv-intervjun.

– Vi har en riktigt bra kemi på isen just nu. Vi hittar varandra på isen och det syntes tydligt i dag. Det känns fantastiskt att spela tilllsammans med killarna. Men det har krävt mycket hårt jobb av oss – det kan jag inte understryka tillräckligt, kompar Simontaival.

Oklart om Blomqvist får spela

Efter att Kari Piiroinen fick starta för Finland i premiären mot Tyskland var det på söndagskvällen Roope Taponens tur att axla ansvaret som målvakt. Resultatet blev 13 räddningar på 14 försök.

Joel Blomqvist fick än en gång nöja sig med att följa med matchen från läktaren. Efter matchen ville Pennanen inte avslöja vilka hans planer för målvakterna är.

– Tiden får utvisa. Vi har bra målvakter i laget som har spelat bra så nu får vi sätta oss ner och fundera på hur vi går vidare. Någon plan finns det, det kan jag avslöja. Men vi sover på saken och får lov att återkomma, säger Pennanen.

Turneringen fortsätter på onsdagskvällen för Finlands del. Juniorlejonen möter då Slovakien i en match som börjar klockan 21 finsk tid.

Resultat:

Finland–Schweiz 4–1 (1–1, 1–0, 2–0)
3.44 Attilio Biasca (Raymond Fust, Dario Allenspach) 0–1 pp
4.20 Anton Lundell (Kasper Simontaival) 1–1
24.53 Juuso Pärssinen (Topi Niemelä, Brad Lambert) 2–1 pp
50.41 Aku Räty (Brad Lambert, Topi Niemelä) 3–1 pp
56.49 Kasper Simontaival (Roni Hirvonen, Anton Lundell) 4–1 pp

I de sena matcherna vann Kanada över Slovakien med 3–1 medan Tjeckien något överraskande besegrade Ryssland med 2–0.

Diskussion om artikeln