Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors först ut med coronavaccineringen i går – i dag får de första vaccin i Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 10:08.
Specialläkare Mervi Mendiluce fick det första coronavaccinet vid Birkalands sjukvårdsdistrikt. På bilden ger företagshälsovårdaren Maarit Mukkala sprutan.
Bildtext Specialläkaren Mervi Mendiluce fick det första coronavaccinet vid Birkalands sjukvårdsdistrikt. Företagshälsovårdaren Maarit Mukkala (till höger) gav sprutan.
Bild: Lehtikuva

Finland inledde coronavaccineringen i går, söndag, och först ut var vårdarbetare inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS). I dag fortsätter vaccineringarna – nu även i Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio.

Det är vårdare vid universitetssjukhusen som får vaccinet.

Tammerfors universitetssjukhus vaccinerar personer som jobbar på intensivavdelningen i dag, måndag. De första som fick vaccinet i Tammerfors var en läkare och en sjukvårdare vid företagshälsovården, skriver Tammerfors universitetssjukhus på Twitter. Enligt tweeten var både sjukvårdaren och läkaren glada att få vaccinet i slutet av ett så exceptionellt år.

I Åbo, Uleåborg och Kuopio är det däremot personer som vårdar coronapatienter som får vaccinet först.

I Helsingfors gavs vaccinet till vårdare som sköter coronapatienter på intensiv- och vårdavdelningar samt till personal som kan stöta på coronaviruset på jouravdelningar.

Vaccinet tas i två doser – första leveransen räcker till 4 875 människor

Det är Pfizers och Biontechs vaccin som ges och vaccindoserna anlände till Finland under lördagen. Totalt handlar det om 9 750 doser som räcker till för att vaccinera 4 875 människor.

Vaccinet tas i två doser. Den andra dosen tas tre veckor efter den första.

De här vaccindoserna fördelas till universitetssjukhusen enligt områdens storlek, vilket betyder att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fått flest doser.

Artikeln uppdaterades klockan 10.06 med Tammerfors universitetssjukhus tweet om vem som fick vaccinet först i Tammerfors.

Diskussion om artikeln