Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ensamheten det stora temat i samtal till kristelefoner under julen – samtalen har ändå inte ökat i år jämfört med tidigare jular

Från 2020
Svartvit bild. En kvinna sitter på en soffa och lutar sig ner mot sina ben.
Bildtext Coronaviruset och ensamheten har varit några av samtalsämnena vid kristelefoner under julen.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Föreningen Psykisk hälsa Finland höjde sin beredskap inför julen och kunde besvara fler krissamtal än vanligt i år. Återkommande teman var relationsproblem, mental ohälsa, ångest, depression, ensamhet och självmord.

Dessa teman förekommer också under andra tider på året. I år har coronapandemin varit en ytterligare belastning i mångas liv, vilket bidragit till frustration.

Krisarbetaren Arja Riipinen vid Föreningen Psykisk hälsa Finland säger till nyhetsbyrån STT att många tagit kontakt eftersom de är trötta efter ett tufft år.

– Det finns en enorm mängd ensamhet. De som bor ensamma är exempelvis beroende av öppna tjänster, såsom öppna gym och läscirklar där de kan träffa andra. Nu tvingas de stanna hemma.

– Många är frustrerade på coronabegränsningarna eller frustrerade på dem som inte följer begränsningarna.

Krisarbetare Arja Riipinen
Bildtext Arja Riippinen vid Föreningen Psykisk hälsa Finland säger att föreningen hade bättre beredskap i år att ta emot samtal.

Hon kan inte säga exakt hur många fler samtal som kommit in under julen i år jämfört med tidigare år, men säger att föreningen höjde beredskapen i år eftersom man förväntade sig fler samtal. Vanligen hinner de inte svara på alla samtal och det blir långa telefonköer.

Riipinen säger i alla fall att man i år – på grund av bättre personalresurser – kunnat besvara fler samtal under julen.

Ingen tydlig uppgång i julsamtal till krisjour för rusmedelsberoende – men samtalen har ökat med 40 procent under hela året

Minttu Tavia vid Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete säger att man varken kan se någon uppgång eller nedgång i samtal till deras krisnummer under julen.

– Det ser ut att ha varit mer rusning under juldagen än julafton. I fjol märkte vi inte heller av några stora skillnader i mängder samtal under julen.

Hon säger ändå att julen och andra långa högtider bidrar till annorlunda toner i samtalen.

– Det har kommit in många telefonsamtal från släktingar och man hör på dem att det varit kris inom familjen under julen. Också de som ringer om sin egen rusmedelsanvändning har nämnt kommentarer och anmärkningar av nära och kära.

Ölglas och ölburkar på ett brunt bord.
Bildtext Många nära och kära till personer med rusmedelsproblem har ringt Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete den här julen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ensamhet, sjukdomar och coronaviruset har också varit aktuella teman under samtalen till Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete.

Samtalen till föreningen har under året stigit med 40 procent och coronaviruset är en delorsak.

Minttu Tavia berättar att flera som blivit permitterade eller förlorat sitt jobb under coronakrisen har tagit kontakt. Föreningen har också fått flera samtal av sådana som distansjobbar och vars rusmedelsanvändning tidigare begränsats av social kontroll.

Diskussion om artikeln