Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Försäljningen av psykofarmaka har ökat i år – brist på terapi kan vara en del av förklaringen

Från 2020
En person håller i antidepressiva läkemedel i sin hand. Totalt sex piller.
Bildtext Försäljningstillväxten av psykofarmaka i år beskrivs som "betydande" och oroar psykiater eftersom medicinering inte borde vara den primära behandlingen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Försäljningen av psykofarmaka, alltså läkemedel för psyket, har ökat med nio procent i år. Enligt föreningen Psykisk hälsa Finland kan man tro att det beror på coronakrisen, men det finns inte bevis för det, rapporterar Yle Uutiset.

Den totala läkemedelsförsäljningen i Finland uppskattas stiga med drygt två procent i år jämfört med i fjol. Statistik från Finlands apotekareförbund visar att försäljningen av psykofarmaka ökat med cirka nio procent i år.

Förbundets kommunikationsdirektör Erkki Kostiainen beskriver försäljningstillväxten av psykofarmaka som betydande. Han säger ändå att stora variationer i försäljning är normalt.

– Det kan bero på exempelvis lansering av nya läkemedel på marknaden.

Psykiater orolig över tillväxten: "Medicinering borde inte vara primära behandlingen"

Statistik från Folkpensionsanstalten (FPA) visar också att allt fler använder psykofarmaka. Exempelvis försäljningen av antipsykotiska läkemedel ökade med cirka 8 procent under perioden januari–mars jämfört med samma period i fjol.

Coronakrisen har bidragit till mer stress och oro för många, vilket i sin tur lett till psykisk ansträngning. De mest missgynnade är de som redan var svaga före pandemin.

Man kan därför tro att coronakrisen är förklaringen till den ökade försäljningen av psykofarmaka – men så är det ändå inte riktigt.

Enligt psykiater Kristian Wahlbeck vid föreningen Psykisk hälsa Finland finns det inte bevis på att coronatiden skulle ha ökat de faktiska psykiska störningarna.

Porträttbild av Kristian Wahlbeck. Han är klädd i grå kostym.
Bildtext Kristian Wahlbeck är bekymrad över försäljningstillväxten av psykofarmaka.
Bild: Taisto Lapila

Han är orolig över försäljningstillväxten. Det här eftersom han anser att medicinering inte borde vara den primära behandlingen för ångest och milda symtom på störningar.

– Den bästa hjälpen är samtalsterapi, som ger stöd och hopp. Samtalsterapi kan hjälpa människor att använda sina egna resurser och hitta lösningar.

Exempelvis antidepressiva läkemedel har skrivits ut – trots att man inte funnit någon medicinsk orsak till symtomen. Som ett resultat av det här har personerna kanske inte gått i samtalsterapi, säger Wahlbeck.

En person håller i flera läkemedelskartor i handen.
Bildtext Många finländare äter antidepressiva läkemedel. Försäljningen av psykofarmaka har ökat sedan 2018.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Läkare kan alltså tvingas skriva ut medicin även i lindriga fall då det inte finns någon annan tillgänglig behandling såsom samtalsterapi.

Närmare 10 procent av finländarna använder årligen psykofarmaka. Försäljningen ökade speciellt i början på 2000-talet då nya mediciner presenterades på marknaden och marknadsfördes. Sedan dess har situationen stabiliserats fram till 2018 då försäljningen började öka igen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Psyykenlääkkeitä on ostettu tänä vuonna aiempaa enemmän – terapian puuttuminen on voinut johtaa matalaan lääkintäkynnykseen skriven av Päivi Köngäs. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln