Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra års fängelse för kinesisk journalist som rapporterade om coronaviruset och kritiserade regimen

Från 2020
Två personer i munskydd sitter i en röd bil. På bilen hänger en lapp med en bild på journalisten Zhang Zhan och en uppmanan att fria henne från fängelset.
Bildtext Journalisten Zhang Zhan som varit fängslad för sin coronarapportering sedan maj har fått mycket stöd både i Kina och utomlands. Nu har hon dömts till fyra års fängelse.
Bild: All Over Press

Den kinesiska journalisten Zhang Zhan har dömts till fyra års fängelse för sin coronarapportering. Hon rapporterade om virusutbrottet i Wuhan tidigare i år och skrev flera kritiska texter om den kinesiska regeringens hantering av viruset.

Zhang Zhan greps i maj för att ha "spridit problem och startat gräl". Hon rapporterade om coronaviruset från februari till maj då hon greps och lyfte ett flertal gånger upp mänskliga rättigheter i samband med hanteringen av viruset.

Hon skrev bland annat en artikel om den strikta nedstängningen av Wuhan och beskrev den 76 dagar långa nedstängningen som en kränkning av mänskliga rättigheter.

Hennes artiklar och videor från Wuhan spred sig snabbt på sociala medier. I videorna kan man bland annat se överfyllda sjukhus i dåligt skick och korruption inom vården.

Hungerstrejk i fängelset

Zhang har hungerstrejkat i fängelset, vilket försämrat hennes hälsotillstånd. Hon har under hösten tvångsmatats genom en tub, berättar hennes advokat. Enligt advokaten lider Zhang av bland annat huvudvärk, yrsel och magont.

Innan rättegången sade Zhang att hon fortsätter hungerstrejka om hon får en hård dom. Hon har också sagt att hon tror att hon kommer dö i fängelset.

Medierna i Kina kontrolleras av staten och censurering och blockering av webbsidor och ämnen är vanligt. Tre andra journalister har dömts till fängelse för sin rapportering om coronaviruset.

Kina har tidigare också försökt tysta ner läkare som i ett tidigt skede varnade för coronaviruset.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln