Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Efter att ha varit fulla i flera år är skyddshemmen i huvudstadsregionen nu ovanligt lugna – ledande socialarbetare: "Vi gör allt för att skyddshemmen ska vara trygga"

Från 2020
Turvakoti Haaga / kuvituskuva / Helsinki 09.07.2019
Bildtext Under coronahösten har personer som utsatts för våld i nära relationer sökt sig till andra tjänster än stödhem. En utveckling som man har märkt av i huvudstadsregionen, men inte i övriga delar av landet där stödhemmen har flera besökare än vanligt.
Bild: Jouni immonen / Yle

På de tre skyddshem som föreningen Huvudstadsregionens skyddshem driver hade man väntat sig fler besökare än under tidigare jular, men i stället blev det en oroväckande lugn jul på Huvudstadsregionens skyddshem i år.

Julen är varje år lite speciell på de tre skyddshem som Huvudstadsregionens skyddshem driver, enligt ledande socialarbetare Minna Remes-Sievänen.

– Fast vi vet att behovet ökar under högtidshelger så kommer många bara till skyddshemmen om man absolut måste. De flesta söker sig till skyddshem först efter helgerna, berättar Remes-Sievänen.

Pääkaupungin Turvakoti ry:n Turvakoti Haagan vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen, Etelä-Haaga, 14.1.2019.
Bildtext Minna Remes-Sievänen är ledande socialarbetare på Huvudstadsregionens skyddshem.

Även i år blev det en lugn jul på Huvudstadsregionens skyddshem, trots att man hade förväntat sig fler besökare under julhelgen.

– I och med att coronaepidemin i år gjorde att det inte var möjligt att besöka mor- och farföräldrar eller andra släktingar, hade man i år inget annat alternativ än att stanna hemma och det här trodde vi att skulle märkas hos oss.

Att våld i nära relationer skulle ha minskat under coronaepidemin är inte fallet, snarare tvärtom

Men så blev det alltså inte. Färre besökare än väntat är något som man sedan i höstas har blivit vana med på Helsingforsregionens tre skyddshem.

– I flera års tid har det nästan hela tiden varit fullt på våra skyddshem, men sedan i höstas har allt färre sökt sig till oss och det har funnits lediga platser på alla tre hem, berättar Remes-Sievänen och fortsätter:

– Den här utvecklingen skiljer sig från övriga landet, där skyddshemmen i allmänhet har haft fler besökare under coronatiden.

Våld i nära relationer har inte minskat

Den här utvecklingen är inte något som Remes-Sievänen tror tyder på att problemen med våld i nära relationer har minskat.

– Att våld i nära relationer skulle ha minskat under coronaepidemin är inte fallet, snarare tvärtom, säger hon och
hänvisar till att andra stödtjänster än skyddshem, som exempelvis stödchattar används mer än tidigare.

– Problemet har inte försvunnit någonstans i huvudstadsregionen, slår Remes-Sievänen fast.

Skyddshemmen är trygga också när det kommer till coronasäkerhet

Det enda Remes-Sievänen kommer på som förklaring för det minskade besöksantalet på skyddshemmen är att många kan vara rädda för att smittas av corona och kanske tänker att det kan vara en risk att besöka ett skyddshem.

Remes-Sievänen poängterar att det är tryggt att besöka de skyddshem som Huvudstadsregionens skyddshem driver i Helsingfors och Esbo och att man tar säkerheten i beaktande.

– Vi gör allt för att skyddshemmen ska vara trygga på alla sätt, säger Remes-Sievänen.

Skyddshemstjänsterna är för alla som har upplevt våld i nära relationer, eller hot om våld. Skyddshemmen har personal dygnet runt och man kan ringa skyddshemmen om man är fundersam över den egna situationen. Kontaktuppgifter till alla skyddshem i landet finns på THL:s hemsida.

Diskussion om artikeln