Coronavirusets brittiska mutation har landat i Finland – smittkedjan är utredd, enligt myndigheterna
Under julhelgen påträffades den brittiska varianten av det muterade coronaviruset i Kymmenedalen, uppger vårdsamkommunen Kymsote. Coronaviruset har muterat på flera håll i världen. Hittills tror man att vaccinet biter även på den muterade varianten. Men det finns många frågor som väntar på svar.
Första fallet av den nya coronavirusmutationen i Finland finns i Kymmenedalen. Personen som konstaterats vara smittad kom från Västeuropa och fallet bekräftades under julhelgen. Tidningen Kouvolan Sanomat var först med nyheten.
Kymsote har utrett smittkedjan, och tror att det muterade viruset inte kommer att spridas utanför den smittade personens närkrets.
Infektionsöverläkare Risto Pietikäinen vid vårdsamkommunen Kymsote säger till Kouvolan Sanomat att det ännu är oklart hur virusvarianten sprids i Finland.
– Det kan finnas fler som bär på den brittiska varianten av viruset, säger Pietikäinen till tidningen.
Virusmutationen, som tros vara mer smittsam och i synnerhet drabba unga, har tidigare påträffats i många europeiska länder som till exempel i Sverige.
Flera muteringar i Storbritannien
I Storbritannien har flera muteringar av coronaviruset påträffats. Muterade virusvarianter sprider sig fortare, men verkar inte vara dödligare än det virus som finns hos oss.
Virusvarianten VOC202012/01 upptäcktes i Sverige kring jul, uppger Folkhälsomyndigheten i Sverige. Viruset landande i Sverige med resenärer från Storbritannien.
Brittiska hälsomyndigheter kommer snart med närmare uppgifter om virusvarianten.
Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar personer som kommit till Finland från Storbritannien de 7 december eller senare att gå på coronatest, oavsett symptom.
Vaccinet torde skydda mot det muterade viruset
Det är inte unikt att coronaviruset muterar, och det har skett i flera länder. I Sydafrika har virusvarianter skapat en skarp uppgång i antalet smittade personer under julen.
I Storbritannien kom det på kort tid 17 mutationer av coronaviruset, när det annars har brukat mutera 1–2 gånger i månaden.
För några veckor sedan sa professor Olli Vapalahti till Yle att några mutationer inte borde kunna stoppa vaccinen från att skapa skydd mot viruset.
Källor: Kouvolan Sanomat, STT