Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nästan alla nya coronasmittade i Österbotten från Vasa – infektionsläkare orolig för att många anländer från utlandet med viruset i bagaget

Från 2020
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Anna Ruda

Av måndagens sju nya bekräftade fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt kommer sex från Vasa. Märkbart är att fyra av dem nyss återvänt från resor utomlands. Just utlandsresorna bekymrar infektionsöverläkare Juha Salonen.

Bland de sju nya coronavirusfall som Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar om på måndag förmiddag, kommer alltså sex från Vasa och en från Sverige.

Jag är rädd för att långt fler människor är på väg hem till Österbotten från olika resor och att man då har med sig smittan i bagaget

De många smittkedjorna i Korsholm som bekymrade vårdpersonalen inför julhelgen har än så länge inte gett nya fall, vilket glädjer Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus.

– Men det som oroar mig nu är utlandsresorna. Fyra av dagens sju fall härstammar från utlandsresor. Jag är rädd för att långt fler människor är på väg hem till Österbotten från olika resor och att man då har med sig smittan i bagaget så att säga.

Det är inte bara utlandsresorna som medför en ökad smittorisk. Salonen nämner också Lappland och huvudstadsregionen.

Tänk på riskerna inför nyår

Dessutom är det nu mellandagsrea, som gör att många kanske vill gå en runda i butikerna. Och runt hörnet har vi nyår.

– Risken är stor att man är symptomfri, eller bara har väldigt lindriga symptom, och då för smittan vidare om man rör sig bland folk eller firar med andra, säger Salonen.

Därför är det mycket viktigt att österbottningarna nu orkar fortsätta använda munskydd och hålla avstånd, påpekar Salonen. Får man förkylningssymptom ska man hålla sig hemma och se till att ta ett coronatest.

Till det positiva som Salonen vill föra fram är att julhelgen var mycket lugn på centralsjukhuset. Personalen kunde hålla sina ledigheter som planerat, vilket var välbehövligt.

– Och bara en patient vårdas för covid-19 hos oss just nu. Vi hoppas att lugnet fortsätter.

Diskussion om artikeln