Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen utsattes för en cyberattack på hösten – en del av riksdagens e-postkonton hotades

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 15:29.
Riksdagens plenum 15.12 2020.
Bildtext Riksdagens elektroniska omröstning den 15 december.
Bild: Jani Saikko / Yle

Riksdagen har utsatts för en cyberattack under hösten. Attacken uppdagades av riksdagens egen tekniska övervakning, uppger riksdagsinformationen i ett pressmeddelande. Centralkriminalpolisen (CKP) utreder attacken.

Informationssäkerheten hos en del av riksdagens e-postkonton hotades av attacken. En del av dessa e-postkonton tillhör riksdagsledamöter.

Cyberattacken utreds av Centralkriminalpolisen. CKP uppger i ett pressmeddelande att attacken inte var ett misstag, utan att det utfördes avsiktligt. Attacken utreds som grovt dataintrång och spionage.

"Exceptionellt fall i Finland"

CKP uppger att det är möjligt att okända gärningsmän har fått tag på information och spridit det till en annan stat för att gynna staten eller för att skada Finland.

"Intrånget har riktats mot fler än en person, men vi kan inte uppge exakt hur många som drabbats", säger kriminalöverkommissarie Tero Muurman vid CKP i ett pressmeddelande.

Enligt CKP samarbetar man bland annat med Skyddspolisen gällande fallet. Också internationellt samarbete har ingått i utredningen.

"Fallet är exceptionellt i Finland, allvarligt på grund av målet och tråkigt för offren", säger Muurman.

"Hot mot vår demokrati"

"Cyberattacken mot riksdagen är ett allvarligt hot mot vår demokrati och det finländska samhället. Vi godkänner inte fientlig cyberverksamhet, oberoende av om den kommer från ett statligt eller icke-statligt håll", säger riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) i pressmeddelandet.

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) håller presskonferens i riksdagen. Hon sitter framför mikrofoner.
Bildtext Anu Vehviläinen (C) säger att riksdagen stöder CKP med utredningen så mycket som möjligt.
Bild: Lehtikuva

Vehviläinen säger att Finland behöver nationella åtgärder och aktivt samarbete såväl inom EU som internationellt för att stärka cybersäkerheten.

Riksdagen uppger att man inte ger mer kommentarer om fallet i nuläget eftersom utredningen pågår.

President Niinistö: "Allvarligt brott mot samhällsordningen"

President Sauli Niinistö säger per e-post till nyhetsbyrån STT att cyberattacken mot riksdagen är ett allvarligt brott mot den finländska demokratin och samhällsordningen.

Han säger att det är viktigt att få fram vem som står bakom attacken och att det är viktigt att man utvecklar skyddsmekanismer mot liknande attacker.

Källor: Riksdagsinformationen, Centralkriminalpolisen, STT

Artikeln uppdaterades 15.29 med president Sauli Niinistös kommentarer.

Diskussion om artikeln