Två finländare med när den 69:e upplagan av tysk-österrikiska backveckan kör i gång: "Resultatmässigt skulle vi absolut vara nöjda med en plats bland de 20 bästa"
Tysk-österrikiska backveckan kör i gång med kval på måndagen i Oberstdorf. På tisdagen avgörs huvudtävlingen varpå det anrika backhoppningsspektaklet drar vidare till i tur och ordning Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck och Bischofshofen – precis som det årligen gått till alltsedan starten 1953. Antti Aalto ja Niko Kytösaho representerar Finland denna gång.
Bara två finländska backhoppare i backveckan? Det senaste decenniet har de blåvita glädjeämnena i backveckan, ja backhoppning över huvud taget, varit få till antalet. Annat var det förr i tiden när Finland hörde till de stora nationerna på backhoppningskartan.
Senast en finländare vann en deltävling var när Anssi Koivuranta säsongen 2013–2014 slog alla med häpnad i Innsbruck.
Koivurantas delseger till trots måste man gå tillbaka till 2010–2011 för att hitta en finländare i tio-i-topp i sammandraget. Då var Matti Hautamäki åttonde bäst.
Den senaste segern i sammandraget kom 2007–2008 när legendaren Janne Ahonen tog sin femte seger – vilket för övrigt är rekord. Jens Weißflog är god tvåa med fyra helhetssegrar.
Det som kanske åskådliggör den blåvita trenden bäst är hurdan bredden var för 25 år sedan. Säsongen 1994–1995 hade Finland inte mindre än fyra hoppare bland de tio främsta i backveckans sammandrag: Janne Ahonen (3.), Ari-Pekka Nikkola (4.), Jani Soininen (6.) och Toni Nieminen (8.).
Den här gången deltar bara två finländare, Antti Aalto och Niko Kytösaho.
Mentalt krävande format
Förväntningarna är inte heller särskilt högt uppskruvade. Den 21-årige Kytösaho nådde härom veckan sin bästa världscupplacering när han blev 18:e i Engelberg.
– Det blir en viktig vecka. Fysiskt är den inte tung, men nog psykiskt. Det är bara två mellandagar och varje dag borde man klara av att tävla på en så hög nivå som möjligt.
– Det är mentalt krävande att varje dag lyckas ladda upp från noll så visst är det en tung turné. Tror att jag är ganska slut efter backveckan, säger Kytösaho till Yle Urheilu.
Precis som sig bör startar backveckan i tyska Oberstdorf, där VM avgörs slutet av februari och början av mars. Efter Oberstdorf står Garmisch-Partenkirchen i tur innan tävlingen flyttar över till Innsbruck och Bischofshofen i Österrike.
Den här gången kommer tävlingarna markant att skilja sig från tidigare år eftersom publiken saknas.
Den 25-årige Antti Aalto är den klart mer rutinerade i duon. Aalto anser att hans tag under försäsongen – som bäst två 20:e-placeringar och en 16:e plats i flyg-VM – ger en god grund att bygga på under backveckan.
– Det är bra att få hoppa i Oberstdorf innan VM. Jag har alltid gillat backen. Det vore ett stort plus om det kom framgångar där, det skulle ge en skjuts åt självförtroendet, säger Aalto till Yle Urheilu.
Målet minst bland de 20 bästa
Chefstränaren för Finlands backlandslag Janne Väätäinen hoppas på en stigande trendkurva under backveckan.
– Resultatmässigt skulle vi absolut vara nöjda med en plats bland de 20 bästa. Men viktigare än placeringar är ändå hur vi presterar. Killarna jobbar för framtiden och deras bästa år är framför dem. Vi lär oss och njuter av läget. Det här är en fantastisk chans att vänja sig vid en sådan här intensiv tävling, säger Väätäinen.
Aalto håller med sin tränare med målsättningen.
– Målet är att minst vara bland de 20 bästa. Borde förbättra från mina tidigare backveckor, säger Aalto som var 39:e i förra årets backvecka och 30:e året innan.
Debutanten Kytösaho har inga specifika målsättningar, utom att utföra bra hopp varje dag.
– Jag har inte lagt upp några resultatmål, men tävlingen i Engelberg visade att jag kan hävda mig i konkurrensen om jag får till några lyckade träningshopp. Målet är att göra lyckade hopp varje dag och den vägen få bra resultat, säger Kytösaho.
Chefstränare Väätäinen tror att kampen om de ädlaste medaljerna utkämpas mellan några bekanta herrar.
– (Halvor Egner) Granerud är säkert den största segerkandidaten, men tävlingen hårdnar i täten. Åtminstone Markus Eisenbichler, Karl Geiger och polackerna försöker blanda sig i leken, det kommer säkert att vara hög nivå i täten.
I deltävlingarnas första omgång hoppar man man mot man, så att kvalets 25:a bästa hoppare möter kvalets 26:e bästa hoppare. Första omgångens sista par utgörs av kvalet 50:e bästa hoppare och kvalets vinnare.
Parens vinnare samt fem så kallade "lucky losers" avancerar till andra omgången där de 30 bästa hopparna hoppar i omvänd ordning.