Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska soldater ser ut att stanna i Tyskland trots allt – i staden Vilseck drar man en stor suck av lättnad

Från 2020
Uppdaterad 29.12.2020 07:57.
Militärfordon kör på en slingrig väg i gröna landskap.
Bildtext Amerikanska militärfordon på väg mot en jättelik militärövning i Grafenwöhr. Bilden är från 2012.
Bild: EPA/ARMIN WEIGEL

President Donald Trumps planer på att dra bort en stor del av de amerikanska soldaterna från Tyskland är i motvind. I början av december blev det nämligen klart att den amerikanska kongressen sätter hinder i vägen för ett tillbakadragande. Något som välkomnas på flera håll i Tyskland.

Förutom det dämpade ljudet av skottlossning någonstans i fjärran är det på den lilla stationen inte mycket som tyder på att det här är en av de större stationeringsorterna för amerikanska soldater i Tyskland.

Rådhuset i centrum av staden Vilseck
Bildtext På ytan ser Vilseck ut som en helt vanlig bayersk stad.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

När man rör sig runt i den idag så gott som helt coronanedstängda staden Vilseck märker man ändå rätt snabbt att staden skiljer sig på många sätt från största delen av de andra städerna här i nordöstra Bayern.

Här finns amerikanska kyrkor, företag och bilhandlare. Reklamskyltarna är ofta skrivna på engelska och man hittar hela kvarter där det så gott som endast bor amerikaner. Förklaringen till det här hittar man strax norr om stadens centrum.

– Vi har här flera enheter stationerade, men den största och viktigaste är det andra kavalleriregementet med sina omkring 4 500 soldater, säger Vilsecks borgmästare Hans-Martin Schertl.

Viktig ekonomisk faktor

Vi står utanför kasernområdet Rose Barracks som bildar en stad i staden och där också borgmästaren behöver ett lov för att komma in.

– På grund av coronan är förstås kontakterna begränsade, men i normalfall så har vi en hel del kontakter mellan amerikanerna och de lokala invånarna. Samarbetet och samvaron fungerar bra, säger Hans-Martin Schertl.

Tillbaka på sitt kontor i stadens rådhus redogör borgmästaren för de amerikanska soldaternas betydelse för staden och hela regionen.

– De närmare 15 000 amerikanska soldaternas närvaro hämtar varje år in omkring 600 miljoner euro i regionen kring övningsområdet Grafenwöhr. Det handlar ju inte heller bara om soldaterna utan också om att de ofta kommer hit med hela sin familj, säger Schertl.

På en del orter i Tyskland där amerikanerna är stationerade finns ett organiserat motstånd mot att ha den amerikanska militären i grannskapet. Enligt borgmästaren är de flesta i Vilseck eniga om att de amerikanska soldaterna gärna får stanna kvar.

– Man har vant sig att leva med bullret från övningsområdet och det övas och skjuts dessutom i dag betydligt mindre än vad det gjordes tidigare om åren, konstaterar borgmästaren.

”Ett kolossalt misstag”

Därför kom det som en chock då president Donald Trump i somras meddelade om att han vill dra bort en tredjedel av de sammanlagt omkring 35 000 soldaterna i Tyskland. Ett beslut som också skulle ha långtgående följder för staden Vilseck.

– Det skulle träffa staden hårt och det är en smäll som man inte genast skulle repa sig från. Det är många tyskars arbete och inkomster som hänger på amerikanernas närvaro, säger Hans-Martin Schertl.

Borgmästaren Hans-Martin Schertl vid infarten till den amerikanska militärbasen
Bildtext Vilsecks borgmästare Hans-Martin Schertl poserar utanför kasernområdet Rose Baracks.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Där beslutet från tysk sida har väckt en hel del frågor och kritik har reaktionen varit den samma också inom den amerikanska militärledningen.

Man hänvisar till att trupperna i Tyskland i första hand är på plats för USA:s egen säkerhet, bland annat för att stöda operationerna i Afghanistan och Irak.

Den tidigare amerikanske arméchefen i Europa Ben Hodges talade i somras om ett kolossalt misstag.

– Beslutet visar att presidenten inte har förstått hur viktiga trupperna i Tyskland är för USA:s säkerhet, sade den pensionerade generalen till tidningen Der Spiegel.

Försvarsbudget stoppar tillbakadragande

För tillfället ser president Trumps planer ändå inte ut att förverkligas. I förslaget till försvarsbudgeten för 2021 har republikanerna och demokraterna gemensamt slagit fast att tillbakadragandet stoppas åtminstone tills man får en analys över vad åtgärden konkret innebär.

Trump å sin sida lade i förra veckan in sitt veto mot försvarsbudgeten. Den amerikanska kongressens representanthus har nu röstat för att häva hans veto. Över 100 republikanska ledamöter röstade också mot Trumps veto. Det är senaten som avgör frågan senare i veckan, men det är mycket möjligt att vetot slutligen stoppas där.

– Min förhoppning var att amerikanerna i valet i höstas skulle välja en president som inte tar allt personligt och en president som kan se de större sammanhangen. Trumps beslut från i somras var ju endast politiskt och inte militärt, säger borgmästaren Schertl.

Samtidigt ser han att också Tyskland nu måste börja hålla sina löften. Det gäller bland annat Natomålet att sätta två procent av bruttonationalprodukten på försvaret, något som Trump gång på gång har tagit upp i sina utfall mot Tyskland.

– Naturligtvis måste Tyskland handla och se till att man uppfyller sina löften, säger Hans-Martin Schertl, som hoppas att de kommande fyra åren igen ska säkra att de amerikanska soldaterna stannar i staden.

Diskussion om artikeln