Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Etla: Det nya året betyder att coronakrisen är slut – Finlands ekonomi vaknar senast till sommaren

Från 2020
Människor på Alexandersgatan i Helsingfors.
Bildtext Etla spår att den ekonomiska coronakrisen är över nästa år i och med vaccinet. Allt beror ändå på huruvida konsumenterna vågar börja röra sig och konsumera som vanligt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Coronavaccinet är i nyckelposition när det gäller att stoppa den ekonomiska nedgången, enligt Näringslivets forskningsinstitut Etla. Om vaccineringen går som planerat kommer Finlands ekonomi att återhämta sig till sommaren, beräknar forskningsinstitutet i sin prognos.

Etlas forskare och chefer (Aki Kangasharju, Antti Kauhanen, Heli Koski, Martti Kulvik, Tero Kuusi, Markku Lehmus, Päivi Puonti och Hanna Virtanen) har gjort en prognos med bedömningar om fenomen som kommer att vara framträdande år 2021 och om hur den ekonomiska utvecklingen kommer att se ut i Finland.

Enligt forskningsinstitutet kommer det nya året att innebära ett slut på coronakrisen. Den ekonomiska nedgången tar slut och återhämtningen inleds tack vare coronavaccinet och EU-stöd.

"Glada 20-talet inleds"

Etla bedömer att det glada 20-talet inleds och att finans- och penningpolitikens återhämtning förstärker stämningen, säger Etlas vd Aki Kangasharju i ett pressmeddelande.

"Under en tid av återhämtning är det karaktärsenligt att barerna fylls och att Gran Canaria kallar, så järnaffärerna och giganterna kommer att tystna", säger han.

Enligt Kangasharju pågår den glada perioden ändå inte länge. På lång sikt är tillväxtpotentialen i Finland endast kring 1,5 procent, enligt honom.

Ekonomin får ett uppsving till sommaren

Kangasharju säger att ett hårt anpassningsprogram inom den offentliga sektorn är att vänta om tillväxttakten inte blir snabbare.

Finlands ekonomi vaknar till sommaren i och med coronavaccinerna, bedömer Etla. Det betyder att ekonomin går från återhämtning till anpassning, vilket inte kommer att bli en lätt fråga för politikerna, bedömer forskningschefen Tero Kuusi.

Enligt Etla är det bäst att utföra anpassningsåtgärderna när ekonomin får ett uppsving. Den inhemska tillväxten kommer också att stödas av att det börjar gå bättre för den globala ekonomin efter att coronakrisen lättar.

Coronavaccinet bedöms vara den faktor som påverkar ekonomin mest, och Etlas forskare listar coronavaccinet som den mest positiva nyheten år 2020. Utan ett pålitligt vaccin är det svårt att bedöma hur människor kommer att agera, enligt Etla.

Coronaåret bättre än befarat i Finland

Överlag bedömer Etlas forskare att Finlands ekonomi klarade av coronasmällen bättre än man befarat. Enligt forskarna har bland annat produktionen inom el- och elektronikindustrin fortsatt öka och Finland har klarat sig bättre när det gäller tillverkningen av maskiner och apparater än de europeiska konkurrenterna.

Etlas prognoschef Markku Lehmus säger att också skogsindustrin får ett uppsving och att coronavaccinet kommer att rädda varvsindustrin.

Etla väntar sig också att den digitala ekonomin fortsätter växa under 2021 i och med distansarbetet och näthandeln.

När det gäller kommunerna kommer Etla med överraskande besked: kommunernas ekonomi förstärktes under coronaåret i och med att skatteintäkterna ökade jämfört med året innan.

EU står inför nya utmaningar

Etla bedömer att det för hela Europas ekonomi är avgörande huruvida EU:s återhämtningsfond lyckas stöda den ekonomiska tillväxten i Europa.

Enligt Etla står EU-medlemsländerna inför många utmaningar då man ska försöka rikta stödpengarna på investeringar och strukturella förändringar som stöder ekonomisk tillväxt, men som också främjar digitaliseringen och miljön.

Etlas forskare bedömer också att Joe Bidens kommande presidentskap kommer att göra företagens ekonomiska utsikter mer stabila under 2021.

USA kommer också att gå med i Paris klimatavtal på nytt. I och med att också Kina, Japan och Ryssland har satt upp nya klimatmål väntar sig Etla en ny boom av gröna innovationer.

"Också finländska företag har kunskap om det här på den internationella marknaden", säger Etlas Heli Koski.

Diskussion om artikeln