Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavirusmutationer har bekräftats hos tre personer i Finland

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 17:30.
Personer i en rulltrappa på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext De som konstaterats ha smittats av en virusvariation har rest till Finland mellan den 18 och 19 december. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Laboratorierna vid Huslab och Helsingfors universitet har tillsammans konstaterat coronavirusmutationer hos tre personer som återvänt till Finland från utlandet.

Tre fall av muterade coronavirus har upptäckts i Finland.

Två personer bär på den virusvariant som påträffats i Storbritannien och en har smittats av den virusmutation som påträffats i Sydafrika. Det uppger Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Personerna ska ha rest till Finland mellan 18–19 december. De uppges må bra och har vårdats i isolation. Personer som kan ha exponerats för de nya virusvarianterna har försatts i karantän och de har uppmanats att gå och testa sig.

Personerna i fråga kommer från olika håll i södra Finland. Sjukvårdsdistrikten ger inte mer information om fallen för att skydda personernas identitet.

– Nu har vi hittat tre fall och utreder om det finns fler fall, säger Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Pohjola säger att smittkedjorna i de tre fallen är under utredning eller redan utredda. Åtminstone ett fall, i Kymmenedalen, bedöms vara utom fara att spridas utanför närkretsen.

De muterade virusens spridning bekämpas med samma bekanta metoder - hygien, testning och karantäner.

– Vi strävar efter att de fall som redan finns i Finland och eventuella nya fall inte kommer åt att spridas, säger Pohjola.

Ett av fallen i Kymmenedalen

Tidigare på måndagen rapporterades att ett fall av den nya coronavirusvarianten som påträffats i Storbritannien nu också har konstaterats i Kymmenedalen i Finland.

Vårdsamkommunen Kymsote uppgav i ett pressmeddelande att smittan konstaterats hos en person under julhelgen och att personen rest till Finland från Storbritannien.

Enligt vårdsamkommunen har smittkedjan utretts.

Kan spridas mer effektivt

Coronaviruset har muterat på flera håll i världen. Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC finns det ännu endast lite information om den muterade coronavirusvarianten (VUI 202012/01) och dess egenskaper.

Det finns misstankar om att virusmutationen kan spridas mer effektivt än tidigare. Det finns i nuläget inte tecken på att det muterade viruset skulle orsaka mer allvarliga infektioner eller öka dödligheten, enligt myndigheternas pressmeddelande.

I ljuset av den information som nu finns till hands ska också coronavaccinerna fungera mot de nya virusvarianterna.

Karantän gäller om man reser till Finland från Sydafrika eller Storbritannien

Transport- och kommunikationsverket Traficom stoppade passagerarflygtrafiken från Storbritannien den 20 december. Beslutet baserade sig på rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd och flygförbudet gäller två veckor.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar personer som kommit till Finland från Storbritannien den sjunde december eller senare att gå på coronatest, oavsett symptom.

Samma instruktioner gäller nu också för resenärer som kommit till Finland från Sydafrika den sjunde december eller senare.

De som reser till Finland från Sydafrika eller Storbritannien uppmanas att ta ett coronavirustest och försätta sig själva i karantän.

"THL, Vandas smittskyddsmyndigheter och HUS har effektiviserat testandet av resenärer som kommer till Finland från utlandet. Målet är att identifiera eventuella nya virusvarianter och stoppa att de sprids", säger forskningsprofessor Hannu Kiviranta i pressmeddelandet.

Pasi Pohjola vid Social- och hälsovårdsministeriet säger att det behövs mer fokus på att testa vid landets gränser, till exempel på flygplatsen. Han tror att man behöver förlänga flygpausen från Storbritannien så att den gäller längre in i januari.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet informerar om coronavirusmutationen i en coronapresskonferens på tisdag klockan 12.

Artikeln uppdaterades 28.12.2020 klockan 17.30 med kommentarer av Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Diskussion om artikeln