Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny drönarlag träder snart i kraft – för att flyga drönare krävs ett teoriprov

Från 2020
Uppdaterad 31.12.2020 17:12.
Linus Westerlund flyger drönare som hobby och som en del av jobbet
Bildtext Linus Westerlund flyger drönare både som hobby och som en del av jobbet.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

Reglerna för att flyga med drönare skärps inom EU. För att få flyga en lite större drönare (över 250 gram) krävs att man gör ett teoriprov. Ändringen skulle ha trätt i kraft i Finland på nyårsafton, men på nyårsafton informerade Traficom att tidpunkten ändras till slutet av januari.

Ny drönarlag träder i kraft 31.12.2020

2:42

Linus Westerlund köpte sin första drönare för cirka fem år sedan. I början flög han med drönaren som en hobby, men i och med att han studerar och arbetar inom mediebranschen har han börjat använda den också i jobbet.

Westerlund förklarar att det är bra att kunna reglerna för drönarflygning för att veta vad man får göra och att också kunna förklara för förbipasserande som undrar om man håller sig till reglerna.

Finlands drönarregler har hittills varit de mest liberala i hela EU. Vissa specifika områden, markerade som icke-drönarzoner, däribland flygfält och militäranläggningar, har naturligtvis varit uteslutna ur ett drönarperspektiv. För övrigt har sunt bondförnuft varit det som gällt för det mesta. Från och med i dag kommer det här att ändras.

Linus Westerlund flyger drönare som hobby och som en del av jobbet
Bildtext För att få flyga drönare från och med i dag, måste teoriprovet, som krävs enligt den nya EU-förordningen, avläggas.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

Största förändringarna maximala flyghöjden och registrering av drönarpiloten

Patrik Söderström på Transport- och Kommunikationsverket Traficom säger att de största förändringarna som i dag träder i kraft är att den maximala flyghöjden på en drönare sänks till 120 meter från tidigare 150 meter och att man måste registrera sig i drönarregistret.

I samband med registreringen ska ett teoriprov göras. På droneinfo.fi, som är Traficoms informationssida för drönartrafik, finns både studiematerial på finska och själva provet som görs på nätet. Här hittas också de regler som gäller i Finland och annan nödvändig information för drönarpiloter.

Det nya kravet på utfört teoriprov gäller alla drönarflygare, såväl amatörer som professionella.

Linus Westerlund flyger drönare som hobby och som en del av jobbet
Bildtext Till de nya förordningarna hör också nya viktklasser på drönarna.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

I samband med de nya förordningarna har alla drönare mellan 250 gram och 25 kg delats in i tre viktklasser. De drönare som är inom de här så kallade öppna kategorierna kan flygas av vem som helst som utfört teoriprovet och behöver inte specialtillstånd för att flygas, säger Söderström.

De öppna kategorierna består av kategorierna A1, A2 och A3. Till A1 hör de drönare som är mellan 250 gram och 900 gram, kategorin A2 har en maximalvikt på 4 kg och för A3 är högsta tillåtna vikt 25 kg. För A1 och A3 räcker det grundläggande teoriprovet, medan för kategorin A2 ska ytterligare ett övervakat teoriprov avläggas.

Övergångsperiod ända fram till 1 januari 2023

De som flyger bruksflyg och har anmält sin drönare tidigare kan fortsätta flyga enligt de tidigare nationella bestämmelserna ända till 1 januari 2022. Inom flygarklubbar får drönarpiloterna fortsätta flyga drönarna fram till den 1 januari 2023 förutsatt att de regler som gäller inom klubben följs.

Senast den 1 januari 2023 ska dessutom alla nya drönare vara CE-märkta för att fylla EU-standarden.

Lagen baserar sig på EU-kommisionens förordning som kan börja tillämpas 31 december 2020.

Linus Westerlund visar upp sin gamla drönare.
Bildtext Linus Westerlund tvivlar på att hans gamla drönare får flygas ens med speciallov om några år.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

Positiv till strängare regler

Enligt Westerlund är det bra att alla som flyger drönare ska avlägga ett prov, eftersom det blir mer kontroll på att inte vem som helst kan göra vad som helst.

– Hittills har det stått på droneinfos hemsida att det är bra bara du vet vad du gör, men bara en licens eller ett körkort bevisar att du vet vad du gör.

Han tror att folk tänker efter två gånger innan de köper en drönare i framtiden, men ser däremot en annan sida av utvecklingen som kanske inte är så bra:

– Eftersom de lättare leksaksdrönarna inte behöver registreras, kan det hända att de blir mer populära och då kan andra problem uppstå med dem, tänker Westerlund.

Linus Westerlund tar bild på sig uppifrån med sin drönare
Bildtext Linus Westerlund ser positivt på att reglerna blir strängare.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Här kan du läsa om de nya förordningarna som träder i kraft i dag.

Artikeln uppdaterades 31.12.2020 klockan 17.10 med en ny tidpunkt för när de nya reglerna börjar gälla. Traficom informerade efter att artikeln publicerats att lagen tillämpas först i slutet av januari i stället för på nyårsafton. Läs mera i artikeln.

Korrigering 31.12 klockan 7.22: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt i en mellanrubrik att drönaren ska registreras - det är användaren som måste registrera sig.

Korrigering 31.12 klockan. I ingressen stod tidigare att en kameraförsedd drönare skulle förutsätta att man avlagt teoriprovet. Det har nu preciserats till drönare som är tyngre än 250 gram.

Diskussion om artikeln