Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schweiziska uppgifter: Hockeyförbundet redo att flytta VM från Belarus – vid behov kan mästerskapet avgöras i en bubbla

Från 2020
René Fasel ser sammanbiten ut.
Bildtext René Fasel.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

IIHF:s ordförande René Fasel ska inom kort resa till Belarus för att meddela presidenten Aleksandr Lukasjenko att ishockey-VM inte kommer att arrangeras i landet i vår, rapporterar den schweiziska sajten Watson. Förbundet tittar nu också på andra alternativ för värdländer.

Protesterna mot Aleksandr Lukasjenko har avlöst varandra sedan i höstas, men trots situationen i Belarus har internationella ishockeyförbundet stått fast vid att herrarnas ishockey-VM ska arrangeras i landet.

Men nu verkar det som att förbundet har tänkt om. Enligt schweiziska Watson ska man inom IIHF vara överens om att det inte blir något mästerskap i landet nästa vår.

IIHF:s ordförande René Fasel ska också resa till Belarus för att möta Lukasjenko och ge honom beskedet. För några veckor sedan var Fasel tvungen att ställa in ett möte då han drabbades av coronaviruset.

Stora arenor krävs i fall publik tillåts

Lettland som skulle arrangera VM tillsammans med Belarus kommer att stå kvar som värdland, men förbundet tittar nu också på andra alternativ.

Lettland kan få arrangera hela VM självt om man kan erbjuda ytterligare en arena med plats för 10 000 åskådare.

Andra alternativ är enligt Watson både Tjeckien och Slovakien. Värdländerna måste kunna erbjuda stora arenor i fall VM spelas med publikrestriktioner.

– Om bara hälften av platserna kan används är storleken på arenan en avgörande faktor. Det krävs två arenor, VM kan inte spelas bara i en arena, säger Fasel.

Men IIHF utesluter inte att det kan bli aktuellt att arrangera VM i en bubbla.

– Vid behov kommer vi att arrangera VM utan åskådare. Det är fortfarande öppet om lagen kommer att placeras i en bubbla som under NHL-slutspelet eller junior-VM, säger Fasel.

VM spelas mellan 21 maj och 6 juni 2021.

Diskussion om artikeln