Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En kvinna, en ung man, en äldre man och en medelålders man.

För 290 dagar sedan förändrades deras liv, men hur gick det sen för läraren Sonja, studeranden Nicolas, senioren Bertel och krögaren Niklas?

Från 2020

Coronapandemin gjorde att den verklighet vi är vana vid förändrades. Christoffer Gröhn dokumenterade i våras hur det gick till när coronaviruset kom till Helsingfors. Men hur gick året för dem som var med i dokumentären? Klarade Niklas Engbloms restauranger det här året? Och sjunger Bertel Backholm ännu på balkongen varje kväll?

När coronaviruset kom till Helsingfors - stan blev tom och nattlivet tystnade

48:29

Jag träffade krögare Niklas Engblom i en av hans barer, Bar No 9, en fredagskväll i början av april. Baren höll då öppet enbart för take-away.

– Normalt finns inga bord lediga en fredag kväll, men nu är ingen här. Vissa kommer in och plockar med sig en portion. Det är en totalt annan värld vi lever i nu, sade Engblom i april.

I den världen drabbas krogar och restauranger hårt, vilket också kommer fram när jag ringer upp Engblom på nytt.

– Restaurangerna Rivoli och Rivoletto har drabbats hårdast. Vi har fattat beslutet att stänga för gott. Vi klarar inte av det helt enkelt, säger Engblom.

Restaurangerna stänger vid årsskiftet.

Vi har fattat beslutet att stänga för gott

Anrika restauranger

Det är fråga om anrika restauranger som ligger på Albertsgatan. Rivoli grundades 1962 och systerrestaurangen, pizzerian Rivoletto 1971. Det är en av Helsingfors äldsta pizzerior.

Engblom tog över restaurangerna 2019 efter Ragni Rissanen, som startade dem. Han säger att det gick bra ända tills coronaviruset slog till.

Vi återvänder till Engblom senare, men nu till mars 2020. Då försvann stadens puls och ersattes av tomhet.

"Det är spännande att vara på plats"

Måndagen den 16 mars är det så gott som folktomt i Helsingfors universitets lokal Tankehörnan. Jag går dit för att prata med studerande.

– Största problemet är att vi inte vet vad som kommer att hända. All fysisk och praktisk undervisning går fullständigt förlorad, säger Nicolas Sjöberg, som studerar vid medicinska fakulteten.

Som medicinstuderande anser han att pandemin är intressant.

– Det är spännande att vara på plats och se och uppleva det. Men jag känner också en oro när jag rör mig på sjukhusområdet. Där är fler taxibilar, och människor testar sig, säger Sjöberg.

När han säger det här vet han ännu inte att han personligen kommer att drabbas av coronaviruset. Men mer om det senare.

Sanna Marin, Katri Kulmuni ja Li Andersson hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Den 16 mars berättar regeringen att beredskapslagen tas i bruk. Åtgärden är väldigt ovanlig. Lagen gällde till och med mitten av juni.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Beredskapslagen tas i bruk

Samma dag, den 16 mars, som jag intervjuar Sjöberg håller regeringen en historisk presskonferens om att beredskapslagen tas i bruk. Skolorna ska övergå till distansundervisning.

Klasslärare Sonja Djupsjöbacka säger att en av hennes viktigaste uppgifter försvinner.

– Vanligtvis ser jag fram emot att träffa mina elever. En av de viktigaste uppgifterna jag har är att se och möta varje elev varje dag. Nu är situationen helt annorlunda. Jag känner att jag är på jobbet hela tiden och kollar olika digitala kanaler, säger Djupsjöbacka när jag träffar henne i mars. Hon är då klasslärare för åk 2 vid Hoplaxskolans Munksnäs-enhet i Helsingfors.

Invånare i seniorhus sjunger på balkongen

Samtidigt som beredskapslagen tas i bruk säger regeringen att över 70-åringar ska undvika kontakt med andra och besök på äldreboenden förbjuds.

Därför krävs nya sätt att umgås och i seniorhuset "Loppukiri" i Helsingfors börjar invånarna sjunga på balkongen och på innergården. Kväll efter kväll under våren ljuder låten "Väliaikainen".

– Det här är det enda fasta klockslaget jag har att hålla. Att gå ut på balkongen klockan 18 och sjunga. Vi träffar inte varandra i de allmänna utrymmena. Jag går ut och promenerar ensam. Alla aktiviteter är nedlagda, säger Bertel Backholm i början av april.

"Väliaikaista kaikki on vaan", ljuder mellan husen och påminner om att allting bara är tillfälligt.

Kväll efter kväll under våren ljuder låten "Väliaikainen".

"I bastun brukar jag träffa andra och utbyta tankar, men nu hålls den kall"

Jag ringer upp Backholm för att höra hur året har gått och för att få reda på hur länge sjungandet fortsatte.

– Vi höll på en bit in i juni, om jag minns rätt. Många har stugor eller släktingar som de besöker och vi ansåg i somras att nu får det räcka. Men många kvällar sjöng vi och det skapade en gemenskap, säger Backholm.

Under hösten har största delen av de gemensamma aktiviteterna i huset försvunnit igen.

– Jag håller mig för mig själv. Förstås kan man råka på någon i huset och växla några ord. Men den gemensamma verksamheten har fallit bort. Bastun värms inte heller och där brukar jag träffa andra "karar" i huset och utbyta tankar. Men nu hålls den kall.

"Vi sitter en och en, vilket är lite tråkigt"

En gemensam aktivitet har coronan ändå inte stoppat. Invånarna har under hela hösten spelat "mölkky" på innergården.

– Där kan man hålla avstånd så vi har varit flitiga med att spela, säger Backholm.

Avstånd ska enligt myndigheternas rekommendationer också hållas i klassrummet. Därför har klasslärare Sonja Djupsjöbackas ettor inte placerats som hon vill.

– Vi sitter en och en, vilket är lite tråkigt. När det är fråga om ettor skulle man hellre placera dem gruppvis eller i hästskoform, säger hon när jag ringer upp henne för att höra hur året har gått.

"Barnen och lärarna har varit överraskande friska"

En annan skillnad till det vanliga är att Djupsjöbacka har munskydd på sig när hon undervisar.

– Det är en stor förändring för alla. Det är ganska tröttsamt att prata i fyra till sex timmar genom ett munskydd, men man vänjer sig vid det också.

Det är ganska tröttsamt att prata i fyra till sex timmar genom ett munskydd

Hon tycker att hösten i skolan gick över förväntan.

– Den oro jag hade i augusti om hur länge vi kan gå i skola finns inte längre. Fastän läget har försämrats har vardagen i skolan gått bra. Barnen och lärarna har varit överraskande friska, vilket jag tror hänger samman med den goda hygienen och all handtvätt, säger hon.

Fastän läget har försämrats har vardagen i skolan gått bra

"Lärarna ska ha en eloge"

Vid Helsingfors universitet har distansundervisning gällt under hösten. Jag kontaktar studerande Nicolas Sjöberg vid medicinska fakulteten för att höra hur det har gått. I mars talade han om en stor osäkerhet gällande studierna.

– Lärarna ska ha en eloge. Fastän de under en kort tid måste göra märkbara förändringar i undervisningen fungerar det mesta på distans. Vid medicinska fakulteten måste vi ha en del närundervisning och vi träffar patienter. Därmed finns en risk att patienterna smittas, säger Sjöberg.

Enligt Sjöberg har de studerande vid medicinska fakulteten på grund av coronapandemin träffat färre patienter än normalt.

Insjuknade i covid-19

Över 35 000 personer har under året bekräftats smittade av covid-19 i Finland och omkring hälften av de smittade finns i huvudstadsregionen. Medicinstuderande Nicolas Sjöberg är en av dem.

– Jag var orolig eftersom jag inte visste hur sjukdomen påverkar mig. Men jag var samtidigt lättad över att jag sattes i karantän innan jag själv blev sjuk på grund av att en kompis insjuknade. Det var skönt att veta att jag i och med karantänen inte smittat andra.

Sjöberg blev aldrig svårt sjuk. Han hade feber i några dagar, kände sig ovanligt trött och hade hosta i omkring en månad.

"Siffermässigt var det ett lätt beslut att stänga, men känslomässigt var det svårt"

Nu har de första fått coronavaccin och det finns hopp om en normal värld igen under 2021. Det här betyder inte att allting som coronapandemin tog död på återuppstår genast.

Restaurangbranschen har drabbats hårt vilket blir tydligt när jag pratar med krögare Niklas Engblom om det gångna året och om det faktum att han tvingas stänga restaurangerna Rivoli och Rivoletto.

- Fine diningen har kanske drabbats mest. Siffrorna talar för sig och det var inte möjligt att pumpa in pengar i restaurangerna Rivoli och Rivoletto. Siffermässigt var det ett lätt beslut att stänga, men känslomässigt var det svårt, säger Engblom.

Personalen vid restaurangerna har inte sagts upp utan är permitterade i januari. Därefter bestämmer Engblom hur det blir.

En bar vid en gata i Helsingfors.
Bildtext Mycket av krogverksamheten under 2020 har handlat om take-away.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Knappast går det att se något positivt"

I Bar No 9 har antalet kunder minskat och Niklas Engblom talar om tysta timmar.

– Det ekonomiska resultatet påverkas betydligt. Omsättningen påverkas inte lika kraftigt, det borde bli en minskning med omkring 20 procent.

Har coronapandemin fört med sig något bra sett ur krogbranschens synvinkel?

– Knappast går det att se något positivt. Branschen förnyas och tiden får visa hur det går. Men inte ser jag riktigt något positivt med det här, säger Engblom.

Diskussion om artikeln