Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland godkände EU:s nya handels- och samarbetsavtal med Storbritannien: "Inte bra, men i allas intresse"

Från 2020
Uppdaterad 28.12.2020 19:57.
Tytti Tuppurainen i riksdagshuset, framför Stora utskottets mötesrum
Bildtext EU-minister Tytti Tuppurainen fick igen förklara brådskan och den avvikande beslutsgången i EU.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Finland har godkänt EU:s nya handels- och samarbetsavtal med Storbritannien. Frågan behandlades i distansmöten både i regeringen och riksdagen på måndagen. Det nya avtalet är sämre än EU-medlemskap, men anses bättre än inget avtal alls.

Julaftonens avtal har behandlats i illfart över hela Europa. Ett preliminärt avtal ska finnas vid nyår. Det är bråttom och därför behövs undantagsförfaranden. Bland annat ger man avkall på kravet om nationell ratificering.

Alla medlemsländers godkännande behövs för att EU:s ministerråd på tisdagen ska kunna fatta ett formellt beslut om en provisorisk tillämpning av avtalet. Det ska gälla till slutet av februari då juridiken borde finnas på plats.

Regelbrott - än en gång

Det omfattande avtalet på 1 300 sidor finns tillsvidare enbart på engelska. Men ingen hade tid att vänta på den lagstadgade översättningen till medlemsländernas språk.

Mötesrutinerna har också varit annorlunda än det normala när de europeiska regeringarna och parlamenten under måndagen behandlade ärendet.

Den finländska regeringen påpekar att man bara undantagsvis får avvika från de egna reglerna.

Utskottsmöte på distans

Den finländska regeringens EU-ministerutskott godkände regeringens ståndpunkt i ett så kallat “skriftligt förfarande” på måndag förmiddag.

På eftermiddagen samlades riksdagens stora utskott till distansmöte. Där skulle riksdagens åsikt formuleras.

Tolkningen i stora utskottet var att om alla utskottsmedlemmar accepterar beslutet på videomötet, så kan det duga som godkännande beslut för hela riksdagen. Annars hade man behövt mötas på plats i riksdagshuset för formell behandling.

Handels- och samarbetsavtalet kompletteras med avtal om datasäkerhet och kärnenergisamarbete. Regeringens ståndpunkt är att avtalen som helhet är i enlighet med Finland och EU:s förhandlingsmålsättningar.

Det är också viktigt att avtalet kan börja tillämpas genast från årsskiftet.

Bättre än ingenting - men mycket saknas

- Avtalet motsvarar inte ett EU-medlemskap. Men i det här läget gynnar det både EU och Storbritannien. Det är betydligt bättre än ett avtalslöst läge, sa Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP).

Det är tal om ett nytt slags förhållande mellan Storbritannien och EU, som respekterar båda parternas självständighet och oberoende. EU-juridiken är inte längre bindande för Storbritannien.

Avtalet täcker inte utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik, eftersom Storbritannien inte ville förhandla om frågor gällande den yttre säkerheten.

Bred debatt - och frågan kommer igen

Enligt ett pressmeddelande från riksdagen förde stora utskottet en bred debatt utgående från minister Tytti Tuppurainens redogörelse.

Man diskuterade avtalens innehåll, förvaltning och godkänningsförfarande. Avtalens inverkan på varuhandeln, finansservice och beskattning samt personers fria rörlighet behandlades.

Några invändningar eller protester är inte noterade i pressmeddelandet. Därmed har också riksdagen godkänt det preliminära avtalet, som väntat. Men frågan ska behandlas grundligare i riksdagen i mitten av januari.

På förhand var det väntat att regeringspartierna skulle acceptera EU:s förhandlingsresultat. Den här gången verkar inte heller oppositionens tre partier ha haft några invändningar.

"Uppmuntrande för dem som vill lämna unionen"

Sannfinländarnas ledamot Jani Mäkelä sa att han inte kände till några försök att fälla avtalet eller större invändningar mot avtalet som helhet.

Sannfinländarna ser Brexit och det färska avtalet som en uppmuntran för alla EU-länder som funderar på att lämna unionen. Nu ska Storbritannien ha nationellt självbestämmande, vilket är viktigt också för Sannfinländarna.

- Det går att leva också utanför unionen, den fria rörligheten för varor och människor kan fortsätta, sa Jani Mäkelä.

Eva Biaudet lutad mot bardisk på teaterpaus.
Bildtext God nyhet bland annat för handeln att man fick ett Brexit-avtal, säger SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet. Hon sörjer det brittiska utträdet ur Erasmus-programmet.(Arkivbild)
Bild: Yle / Emma Nippala

"Bra om det inte uppstår bitterhet"

- Det är en god nyhet att man har lyckats komma till ett avtal. I den här katastrofen är avtalet en god nyhet, även om Brexit inte är bra, säger riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP).

Det är bra att man också i Storbritannien upplever att man har vunnit någonting, säger hon. Det skulle inte gynna någon om det uppstod en bitterhet mellan Storbritannien och EU.

Alla vill ju ha goda förhållanden också i framtiden, trots Brexit. Vi får hoppas det går att krypa närmare varandra i framtiden och inte längre ifrån, säger Eva Biaudet.

Hon sörjer framför allt det brittiska utträdet ur det europeiska studentutbytet inom Erasmus-programmet.

- Det är faktiskt sorgligt att UK valde att inte följa med Erasmus-programmet som har gynnat studerande åt båda hållen. Det gäller unga människor, som ser det som en självklarhet att man har utbyte i universiteten i Europa.

Biaudet hoppas att Storbritannien ändrar linje i fråga om studentutbytet.

Några korrigeringar har gjorts för att följa EU:s terminologi gällande beslutsgången.

Diskussion om artikeln