Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny statistik visar: Ryssland har tre gånger fler coronadödsfall än regeringen rapporterat – nyåret kan bli en fara för ryska folkhälsan

Från 2020
En ljusdekoration bildar talet 2021, i bakgrunden står en stor julgran.
Bildtext I Moskva tvingas restauranger stänga klockan elva på nyår och stadens fyrverkerishow uteblir.
Bild: AFP/Lehtikuva

I Ryssland hotar nyårsfestligheterna förvärra en redan svår coronaepidemi. I väntan på att massvaccineringen ska ta fart försöker myndigheterna därför dämpa folkfesten med nya förbud.

Den ryska coronaepidemin visar inga tecken på att ebba ut. Redan i höstas gick myndigheterna in för att inte stänga ned samhället. I stället har medborgarna själva fått besluta vilka risker de tar. Resultatet har inte låtit vänta på sig.

Hela december har antalet smittade per dag legat på en rekordhög nivå och hittills har över tre miljoner ryssar smittats.

Nya uppgifter visar betydligt dystrare coronasiffror

I går publicerade den statliga statistikbyrån Rosstat nya uppgifter som visar att landets överdödlighet under perioden januari–november var nästan 230 000, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med fjolåret.

– 81 procent av den här överdödligheten beror på coronaepidemin, sa vice-premiärminister Tatjana Golikova.

Enligt Golikovas logik har 186 000 personer dött i covid-19, vilket är en betydligt högre siffra än vad som officiellt rapporteras.

Enligt den ryska regeringens uppgifter har hittills 55 000 personer dött i covid-19.

Nyåret är störst

I Ryssland är vinterns stora fest inte julen, utan nyåret. Den senaste veckan har ryssarna, precis som varje år, stormat köpcenter och butiker för att köpa presenter.

Själva nyårsafton är en familjefest i Ryssland, men sedan följer tio lediga dagar då folk har som vana att besöka släkt och vänner. Den ryska julen infaller dessutom den 7 januari.

– Under den här ledigheten förväntar vi oss en ökning av antalet smittade, något som också kommer att öka arbetsbördan för en redan hårt belastad sjukvård, sa hälsovårdsminister Michail Murasjko nyligen i ett möte med regeringen.

Den ryska regeringen har därför beslutat att öka finansieringen så att allt fler patienter kan vårdas hemma.

Förbud ska tygla folk

I ett försök att dämpa festligheterna har myndigheterna infört nya regler och förbud enkom för nyåret.

Både i Moskva och i Petersburg måste restaurangerna stänga klockan elva på kvällen. Inga festivaler får arrangeras, städerna ordnar heller inte några fyrverkerier.

Staden Petersburg är svårt drabbad av epidemin och har uppmanat turister att inte komma till staden för att fira nyår. Också stadens kulturliv har tvingats stänga eller gå på sparlåga.

Sputnik fick trög start

En massvaccinering inleddes redan i början av december, men arbetet går långsamt.

Enligt myndigheterna har hittills bara 300 000 ryssar vaccinerats.
Många ryssar är också tveksamma till det ryska vaccinet Sputnik.

Nästan 60 procent vill inte ta vaccinet, visar en undersökning som opinionsinstitutet Levada publicerade igår. På frågan varför svarade folk att vaccinet inte har testats ordentligt och att man är rädd för biverkningar.

Inte heller president Vladimir Putin har ännu låtit sig vaccineras. Hans argument har varit att vaccinet inte har fått tillstånd att användas på över 60-åringar. Ett tillstånd som beviljades för några dagar sedan.

Andra ledande politiker struntade i den regeln. Till exempel 65-årige försvarsministern Sergej Sjojgu tog vaccinet i ett tidigt skede.

Källor: Kommersant, Interfax, RBK, Meduza

Diskussion om artikeln