Reportrar utan gränser: 50 journalister mördades under 2020
50 journalister dödades under 2020, meddelar Reportrar utan gränser. Majoriteten dödades i länder där det inte pågår krig. Organisationen säger också att "historiskt" många fängslades, många på grund av sin coronarapportering.
Siffran är lite lägre än de 53 mördade journalisterna 2019 men organisationen påpekar att färre journalister har rört sig på fältet i år på grund av coronapandemin.
42 av morden, eller 84 procent, skedde specifikt på grund av offrens yrke. Det är en högre andel än i fjol då 63 procent av de mördade journalisterna mördades av samma orsak.
Drogkartellerna gör Mexiko farligt för journalister
Reportrar utan gränser (RSF) lyfter upp Mexiko, Indien och Pakistan som länder där journalister lever oroväckande farligt. Flest journalistmord skedde i Mexiko där åtta journalister dödades. Inget av fallen har lett till straff.
Bakom de mexikanska morden ligger drogkarteller som inte vill att journalister bevakar deras verksamhet och korrumperade politiker.
– Kopplingar mellan knarksmugglare och politiker lever vidare, och journalister som vågar rapportera om dessa eller relaterade ämnen är fortsättningsvis mål för barbariska mord, säger RSF:s chefredaktör Pauline Ades-Mevel.
Iran avrättade ytterligare en journalist
I Iran avrättades medborgarjournalisten och oppositionsprofilen Ruholla Zam i december. Zam drev en kanal på sociala medier som var en samlingsplats för oppositionen och regimkritiker.
RSF:s rapport konstaterar att Iran är en särskilt farlig plats för journalister.
– [Avrättningen] bekräftar att Iran är det land som officiellt avrättat flest journalister det senaste halvseklet, säger rapporten.
Våld på demonstrationer, censur av coronarapportering
Organisationen ser även våld mot journalister som bevakat demonstrationer i USA och Frankrike som oroväckande. Både civila och myndigheter har angripit eller begränsat journalisterna i arbetet på protester mot rasism i USA och mot en omtalad, kontroversiell säkerhetslag i Frankrike.
RSF fördömer också kränkningar av pressfriheten i bland annat Kina.
I Kina dömdes journalisten Zhang Zhan, som rapporterade om coronavirusepidemin i Wuhan i februari, till fyra års fängelse på måndagen. Hon dömdes för att ha "startat gräl och ställt till med problem".
Sammanlagt 387 journalister fängslades på grund av sitt arbete under 2020, ett historiskt högt antal enligt Reportrar utan gränser. 14 av dem fängslades på grund av rapportering om coronaviruset.
Reportrar utan gränser har sedan 1995 årligen sammanställt en rapport om våld mot journalister världen över.