Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Reportrar utan gränser: 50 journalister mördades under 2020

Från 2020
Personer med munskydd går på en asfalterad gata i solskenet, med blå himmel i bakgrunden och en stor, grön palm på sidan av vägen.
Bildtext Journalister demonstrerade på en av huvudgatorna i Acapulco i delstaten Guerrero i Mexiko, efter mordet på journalisten Victor Álvarez Chávez, i april. Álvarez hittades styckad efter att han försvunnit den 2 april.
Bild: David Guzman/EPA-EFE/All Over Press

50 journalister dödades under 2020, meddelar Reportrar utan gränser. Majoriteten dödades i länder där det inte pågår krig. Organisationen säger också att "historiskt" många fängslades, många på grund av sin coronarapportering.

Siffran är lite lägre än de 53 mördade journalisterna 2019 men organisationen påpekar att färre journalister har rört sig på fältet i år på grund av coronapandemin.

42 av morden, eller 84 procent, skedde specifikt på grund av offrens yrke. Det är en högre andel än i fjol då 63 procent av de mördade journalisterna mördades av samma orsak.

Drogkartellerna gör Mexiko farligt för journalister

Reportrar utan gränser (RSF) lyfter upp Mexiko, Indien och Pakistan som länder där journalister lever oroväckande farligt. Flest journalistmord skedde i Mexiko där åtta journalister dödades. Inget av fallen har lett till straff.

Bakom de mexikanska morden ligger drogkarteller som inte vill att journalister bevakar deras verksamhet och korrumperade politiker.

– Kopplingar mellan knarksmugglare och politiker lever vidare, och journalister som vågar rapportera om dessa eller relaterade ämnen är fortsättningsvis mål för barbariska mord, säger RSF:s chefredaktör Pauline Ades-Mevel.

Två poliser med hjälm sköld går på en våt gata framför en folkmassa med banderoller och paraplyer.
Bildtext Under demonstrationer mot en föreslagen säkerhetslag i Frankrike, som den här i mitten av december, drabbades journalister av våld av både polis och demonstranter.
Bild: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA-EFE/All Over Press

Iran avrättade ytterligare en journalist

I Iran avrättades medborgarjournalisten och oppositionsprofilen Ruholla Zam i december. Zam drev en kanal på sociala medier som var en samlingsplats för oppositionen och regimkritiker.

RSF:s rapport konstaterar att Iran är en särskilt farlig plats för journalister.

– [Avrättningen] bekräftar att Iran är det land som officiellt avrättat flest journalister det senaste halvseklet, säger rapporten.

Våld på demonstrationer, censur av coronarapportering

Organisationen ser även våld mot journalister som bevakat demonstrationer i USA och Frankrike som oroväckande. Både civila och myndigheter har angripit eller begränsat journalisterna i arbetet på protester mot rasism i USA och mot en omtalad, kontroversiell säkerhetslag i Frankrike.

RSF fördömer också kränkningar av pressfriheten i bland annat Kina.

En man håller upp ett plakat med bild på en svarthårig kvinna och kinesiska tecken.
Bildtext Journalisten Zhang Zhan fängslades i maj för att ha spridit problem i samband med att hon rapporterade om coronautbrottet i Wuhan, Kina, i februari. Inför hennes rättegång demonstrerade flera personer utanför domstolsbyggnaden.
Bild: MIGUEL CANDELA/EPA-EFE/All Over Press

I Kina dömdes journalisten Zhang Zhan, som rapporterade om coronavirusepidemin i Wuhan i februari, till fyra års fängelse på måndagen. Hon dömdes för att ha "startat gräl och ställt till med problem".

Sammanlagt 387 journalister fängslades på grund av sitt arbete under 2020, ett historiskt högt antal enligt Reportrar utan gränser. 14 av dem fängslades på grund av rapportering om coronaviruset.

Reportrar utan gränser har sedan 1995 årligen sammanställt en rapport om våld mot journalister världen över.