Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska du handla på Alko inför nyår? Det blir långa köer – en miljon kunder väntas under nyårsrusningen

Från 2020
Människor köar utanför Alko för att komma in i affären.
Bildtext Köer kan förekomma under nyårsveckan då cirka en miljon finländare väntas besöka Alko.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Betydligt fler förväntas handla nyårsdrycker från Alko i år då spritrallyt till Tallinn avtagit och alkoholförsäljningen på restauranger avslutas tidigt om kvällarna på grund av coronaviruset, rapporterar Yle Uutiset.

Ska du ännu handla på Alko före nyår? Du är i sådana fall inte den enda – drygt en miljon finländare har den planen. Alko förutspår långa köer som ringlar sig utanför affärerna.

– Det finns risk för köer till kassorna och ingångarna speciellt på torsdagskvällen (nyårsafton), säger regionchef Tatu Vanninen vid Alko.

– Enligt vår prognos förväntas drygt en miljon kunder besöka våra affärer den här veckan. De mest trafikerade försäljningsdagarna är onsdag och torsdag.

Längre avstånd i köerna gör köerna ännu längre

Alko förväntas få betydligt fler kunder i år eftersom färre reser till Tallinn för att inhandla alkohol.

Alkoholförsäljningen vid restauranger och barer tar också slut tidigare än vanligt på kvällarna. Allt det här bottnar i coronaepidemin.

Vid Alko förklarar man också att köerna blir längre då man måste hålla några meters säkerhetsavstånd till andra människor.

Det finns också ett begränsat antal kunder som får vara inne i affären samtidigt för att minska smittspridningen, vilket kan bidra till köer utanför affären.

– Vid ytterdörren kommer det finnas personal som ger råd och räknar kunder. Vi delar inte ut munskydd till kunderna, men de får handdesinficering inne i affären och kassörerna sitter bakom plexiglas.

En man klädd i gul tröja står framför en butikshylla med drycker på i Alko. Han har munskydd på sig och tittar in i kameran.
Bildtext Tatu Vanninen vid Alko hoppas att alla handlar sina nyårsdrycker i god tid.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Handeln under coronaårets tidigare helgdagar har gått bra, berättar Vanninen. Valborg och midsommar avklarades utan större bekymmer med köer.

– Det har funnits köer på vissa ställen, men vi har undvikit värre rusningar. Vi tackar våra kunder för det. De har skött sina ärenden flera dagar innan helger i år. Jag hoppas på samma den här veckan.

Mycket lyckad försäljning i år

Många affärer och företag har lidit av coronakrisen, medan exempelvis detaljhandeln gangnats av pandemin. Alko hör också till en av årets "vinnare", då försäljningen ökat kraftigt i år.

Tillväxten betyder nödvändigtvis inte att finländarna druckit mer alkohol, utan att Alko blivit den primära källan för anskaffning av alkohol (i stället för exempelvis restauranger och uppköp utomlands).

Kö till alkoholhandel i Uleåborg efter kriget 12.12.1994.
Bildtext År 1944 var alla alkoholaffärer stängda i Finland under tre månader på grund av kriget. På bilden syns en kö i Uleåborg den 12 december 1944 då affärerna öppnade på nytt.
Bild: ALKO / Sanomalehti Kalevan arkisto

Den senaste gången som Alko gick på plus var för 13 år sedan, år 2007. Försäljningen i år har tagit en helomvändning, speciellt om man jämför med 2018.

År 2018 gick försäljningen 8,5 procent neråt i och med nya alkohollagen – i år ökade försäljningen med 12,4 procent. Statistiken bygger på försäljning i liter.

Under perioden januari–november kan man se en försäljningsökning på 12 procent jämfört med samma period i fjol. Det är en ökning med drygt nio miljoner liter.

Graf över försäljning vid Alko i liter.

Vin och skumpa går åt

I år har Alko speciellt sålt mycket vin. Under perioden januari–november har försäljningen av rosévin ökat med 39 procent, vitvin med 17 procent och rödvin med 15 procent.

Favoritdryckerna vid nyår är mousserande vin "skumpa" och champagne. Enligt Alkos uppskattningar kommer försäljningen av mousserade vin att vara fyra gånger större än normalt den här veckan.

Flaskor med mousserande vin står på rad i en försäljningshylla i Alko.
Bildtext Försäljningen av mousserande viner och champagne väntas öka kraftigt under nyårsveckan.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Alko går alltså på plus i år, men man lyckas ändå inte nå rekordet från 2007 då man sålde 113,5 liter dryck. Årets siffra landar på 90 miljoner liter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Alko ennakoi jonoja ovilleen uudenvuoden alla, kun yli miljoona asiakasta hakee juhlajuomia – sisäänpääsyä rajoitetaan skriven av Pekka Pantsu. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln