Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska Ingåborna ta fram planteringsspaden - klimattävlingens vinnare: Konkret arbete hjälper mot ångesten

Från 2021
Närbild av en douglasgran.
Bildtext Kanske en douglasgran får flytta in i en Ingåträdgård? Tävlingsbidraget vill att det ska planteras flera träd för en grönare framtid.
Bild: Yle / Leo Gammals

Ingå borde utse 2020-talet till trädplanteringens årtionde och dela ut gratis trädplantor till invånarna. Träden sprider glädje, samtidigt som de binder koldioxid. Leo Bergholm vann idétävlingen Klimatsmarta Ingå med många små och konkreta förslag.

Kommunens tävling lockade många Ingåbor att fundera på hur kommunen kan bli bättre på att ta hand om klimatet och miljön. Leo Bergholm vann tävlingen med sitt förslag om en satsning på att plantera flera träd och andra aktiviteter som visar trädens klimateffekter.

- Kommunen kunde börja med en kampanj där det delas ut trädplantor gratis. Förbipasserande kunde ta en planta under armen och ta med hem. Sedan kunde man fortsätta med att ha som en tradition att sälja trädplantor vid torg- och marknadsdagar.

En medelålders man i rutig flanellskjorta och ryggsäck på ryggen står framför träd och buskar. Sen höst, brunt och grått.
Bildtext Alla kan göra något konkret för miljön, som till exempel att plantera ett träd, föreslår Leo Bergholm. Han vann tävlingen klimatsmarta Ingå med sitt förslag att kommunen går inför en trädplanteringskampanj.
Bild: Yle / Sanne Wikström

Räknare på webben visar hur mycket kol träden binder

Bergholms vinnande idé innehåller också andra förslag så som att kommunen skulle ha en räknare på sin webbsida där kommuninvånare och fritidsboende kunde meddela hur många träd de planterat och av vilken sort. På det sättet kan man följa upp hur många träd som planterats och vilka klimateffekter de har.

Ett minnesträd kunde planteras någonstans i invid kommungården och förses med en plakett med information om kampanjen. Förbipasserande kan beundra trädets prakt och förmåga att binda koldioxid skriver han i sitt förslag.

Konkreta åtgärder hjälper mot klimatångesten

Idén till kampanjen fick han ur alla nyheter om skogsskövling och klimatproblem. För honom har trädgårdsskötsel och att plantera träd varit ett konkret sätt att bearbeta de känslor nyheterna väcker.

- Ett konkret arbete hjälper mot klimatångest i alla åldrar, säger han.

Trädgårdsarbete ger barn kunskap och exempel, unga konkret verksamhet, vuxna miljöaktivitet och på ålderns höst kontinuitetens tröst.

Vinnaren utsågs av Ingå kommuns arbetsgrupp som jobbar med olika förslag för att minska klimatpåverkan och uppmuntra invånare och företag att delta i klimatarbetet.

Ingå är en så kallad HINKU-kommun, det vill säga en av drygt 70 kommuner i landet som har förbundit sig att försöka minska sina utsläpp. Kommunerna strävar efter att öka användningen av förnybar energi och förbättra energieffektiviteten. De uppmuntrar också företag och invånare att delta i klimatgärningarna.

Ingåborna är miljömedvetna och beredda att jobba aktivt med de här frågorna

― Miljöchef Elina Röman

Miljöchef Elina Röman är väldigt nöjd med deltagandet, omkring 40 förslag lämnades in i tävlingen. Arbetsgruppen ville engagera kommuninvånarna i miljöarbetet och samtidigt få in nya idéer att jobba vidare med.

- Det visar att Ingåborna är miljömedvetna och beredda att jobba aktivt med de här frågorna. Det kom både mindre och större idéer som vi kan fundera vidare på.

Andra bidrag i tävlingen var förslag på en laddningsplats för elbåtar, en utlåningspunkt för donerad hobbyutrustning och en samåkningsapp.

- Via appen kunde man meddela om man är på väg någonstans och kan ta med passagerare. Det här var redan på gång, men så kom coronan och nu har det varit lite stilla på den fronten, säger Elina Röman

Än så länge finns det inte pengar för att inleda arbetet i kampanjen, men Elina Röman tror att det kommer att ordna sig. Hon hoppas också på samarbete med föreningar kring miljösatsningar i framtiden.

Diskussion om artikeln