Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På Arenan i dag: Tungviktsmöte i finalen av handbollens Champions League – blir det tysk skräll eller katalanskt kalas?

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Final four i handboll. Final (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tungviktarna THW Kiel och FC Barcelona gör upp om segern i Champions League medan Veszprem och PSG får nöja sig med att spela om tredje pris. Vinnaren kammar hem en halv miljon och dramatiken sänds direkt på Yle Arenan.

Matchen om tredje pris

En lite större summa prispengar och en rejäl portion med heder står på spel då Veszprem och PSG drabbar samman i matchen om tredje pris klockan 19.

PSG inledde starkt i sin semifinal mot Barcelona och ledde med två bollar efter en kvart. Barcelona tog sedan hand om taktpinnen och vann välförtjänt med 37–32. Motståndaren Veszprem fick slita i 70 minuter men fick lämna hallen i Köln efter en bitter förlängningsförlust mot Kiel med 35–36.

Vinnaren belönas med 150 000 euro medan det förlorade laget lämnar västra Tyskland 100 000 euro rikare. En vidöppen match där det hungrigare, alternativt mindre besvikna, laget kammar hem segern. 

Programmet är inte längre tillgängligt
Final four i handboll: Bronsmatch (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finalen

Finalen i den elfte upplagan av slutturneringen i Köln spelas mellan giganterna Kiel och Barcelona. Finalen börjar klockan 21.30.

Barcelona inledde aningen svajigt mot PSG, men efter att laget fick ordning på försvarsspelet och plockade in dansken Kevin Møller mellan stolparna var det katalanernas match.

Barcelona jagar sin tredje CL-titel i Final 4-sammanhang.

Det innebär att Barcelona har vunnit 22 CL-matcher i följd. 14 av segrarna har kommit i turneringen som avgörs i Köln och 8 i upplagan som startade i höst.

Niometerstrion Aron Palmarsson, Luka Cindric och Dika Mem var på strålande spelhumör och stod för sammanlagt 18 fullträffar.
 
Kvällens finalmotståndare från den tyska Östersjökusten hade det betydligt svettigare i sin semifinal mot ungerska Veszprem. Kiel inledde och avslutade starkare och vann till slut efter en dramatisk förlängning. Hendrik Pekeler var aningen överraskande lagets bästa målskytt med åtta fullträffar.

Kiel ledde matchen redan med sju mål, men Veszprem vände på steken och låg i sin tur före med fyra bollar efter 50 minuters spel. I förlängningen steg sedan Pekeler och svensken Niklas Ekberg fram som de största hjältarna.

Kiel är det med i slutturneringen för första gången sedan 2016 och vill bli det första tyska laget att kamma hem segern efter att Flensburg-Handewitt överraskade de flesta våren 2014. Den gången var Kiel förlorande part i finalen.

Det mesta talar för en liknande upplevelse då Barcelona är finalens stora förhandsfavorit. För att Kiel ska överraska krävs det bättre takter av målvakten Niklas Landin (10 räddningar mot Veszprem) och storstjärnan Sander Sagosen (5 mål i semifinalen).

Vinnaren belönas med en halv miljon euro och det förlorande laget får trösta sig med 250 000.

När?

Först ut är bronsmatchen med start klockan 19. Turneringen avrundas med finalen som börjar klockan 21.30.
Bägge matcherna sänds direkt på Yle Arenan och kommenteras på svenska av Kristian Karlsson och Richard Sundberg.

Programmet är inte längre tillgängligt
Final four i handboll. Final (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln