Statslösa rohingyer skickas till isolerad ö och hoppas på ett bättre liv - människorättsgrupper oroas
Myndigheterna i Bangladesh har förflyttat en stor grupp med rohingya-flyktingar till en isolerad ö i Bengaliska viken.
Soldater ur marinen förde i dag 1 804 rohingyer ut till ön. Tidigare den här månaden fördes en första grupp rohingyer till ön.
Flyktingarna fördes bort från lägren i Cox's Bazar som byggts upp på fastlandet i Bangladesh vid gränsen mot Myanmar.
Flyktingarna fördes först med buss till staden Chittagong och sedan vidare ut med båt till den isolerade ön Bhashan Char cirka 34 kilometer från fastlandet. Båtresan tog över fyra timmar. Många av flyktingar hade med sig korgar med ankor, duvor och kycklingar.
Frivillig flyttning, säger myndigheterna
Myndigheterna hävdar att det handlar om en frivillig förflyttning, medan mänskorättsorganisationer oroar sig över uppgifter om att människor tvångsförflyttas och att tryggheten för dem kan ifrågasättas.
Människorättsgrupper har opponerat sig mot transporten av rohingyerna. Det råder oro över att den låglänta ön är mycket utsatt för oväder och att tryggheten för flyktingarna kan ifrågasättas.
Ön dök upp ur havet för ungefär 20 år sedan, och är väldigt utsatt för våldsamma regn och översvämningar. Myndigheterna har dock byggt upp barrikader som skydd.
En första grupp med över 1 600 rohingyer förflyttades redan tidigare i december till ön. En del av dem säger att de tvingades till det.
Rohingyerna har bott i delstaten Rakhine i Myanmar i flera generationer
Lidande och konflikter i lägren på fastlandet
FN säger sig inte ha varit inkopplat i förflyttningen av rohingyerna, och har uppmanat myndigheterna att inte tvångsförflytta flyktingarna till ön Bhasan Char.
Människorättsorganisationen Amnesty International har också uttryckt sin oro för flyttningsprocessen.
Det finns ändå rohingyer som ser mer hoppfullt på sin tillvaro.
Några rohingyer som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att de har flyttat frivilligt och att de hyser hopp om en bättre tillvaro på ön. De konstaterar att det finns så mycket lidande och så många konflikter i det flyktingläger de kommer från.
"Bhashan Char är bättre," säger en anonym medelålders man till nyhetsbyrån Reuters. Han jämför situationen på ön med det flyktingläger vid gränsen mellan Myanmar och Bangladesh som han förflyttats från. Det finns omkring en miljon flyktingar i lägret.
Enligt mannen hade han och hans familj utlovats bättre förhållanden på ön.
En förföljd muslimsk minoritet i Myanmar
Rohingyerna hör till en diskriminerad, förföljd muslimsk minoritet som har flytt våld och förtryck i sitt hemland Myanmar.
Ungefär en miljon rohingyer har tvingats fly från Myanmar till grannlandet Bangladesh där de lever i överfyllda flyktingläger.
Enligt myndigheterna transporteras rohingya-flyktingarna nu till ön, eftersom man inte har kunnat förflytta dem tillbaka till Myanmar i enlighet med den tidtabell som har gjorts upp av myndigheterna i Bangladesh och Myanmar.
Rohingyerna är rädda och vill inte återvända till Myanmar - ett land där deras familjer har mördats och hemmen blivit nedbrända. Säkerhetsstyrkor anklagas för massvåldtäkter och mord.
Rohingyerna betraktas inte som invånare i Myanmar - och är alltså statslösa.
Källor: Reuters, AP, AFP