Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien inrättar register över de som vägrar coronavaccinera sig - registret ska delas med andra EU-länder

Från 2020
72-åriga Nicanor var först med att få coronavaccin i Spanien i Madrid.
Bildtext 72-åriga Nicanor var först med att få coronavaccin i Spaniens huvudstad Madrid.
Bild: EPA

Spaniens hälsovårdsmyndigheter meddelar att de håller på att inrätta ett register över de som vägrar coronavaccinera sig. I registret ska man direkt kunna se om en person erbjudits vaccinet och om personen valt att ta emot det eller inte.

Syftet med registret är att se till att så många som möjligt vaccineras i Spanien.

Enligt hälsovårdsminister Salvador Illa är landets mål att vaccinera alla sina medborgare för att få slut på coronapandemin.

- Registret kommer att innehålla information om en person avböjer att ta coronavaccinet, oavsett orsak, efter att ha blivit erbjuden det. Syftet är att se till att det inte finns några fel i systemet och att alla erbjuds möjligheten att få vaccinet, säger Illa i en intervju med tv-kanalen La Sexta.

Registret är inte offentligt och delas inte med till exempel arbetsgivare.

Spaniens avsikt är ändå att dela informationen med myndigheter i andra EU-länder, "som även görs med andra behandlingar", säger ministern.

- Internationella organisationer och särskilt organisationer inom Europa rekommenderar att vi delar information om läkemedelsövervakning och vaccinationsprocesser med varandra.

Europeiska kommissionen föreslog en bred uppsättning åtgärder för samarbete och datadelning kring vaccinationer i blocket i april 2018.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa
Bildtext Hälsovårdsminister Salvador Illa säger att även om det är frivilligt att ta coronavaccinet så är det var och ens skyldighet att göra det.
Bild: EPA
Äldre personer är bland de första som får coronavaccin i Spanien.
Bildtext Äldre medborgare är bland de första som får vaccin i Spanien.
Bild: EPA

28 procent av spanjorerna emot vaccinet

Spanien inledde vaccinering mot covid-19 med Pfizers och Bion Techs coronavaccin i söndags. Det är gratis att vaccinera sig i landet men inte obligatoriskt.

Ännu i november var nästan hälften av spanjorerna emot att coronavaccinera sig rapporterar BBC, men i en opinionsundersökning i december hade antalet sjunkit till 28 procent.

I Spanien har över 50 000 personer avlidit i covid-19 och över 1,8 miljoner smittats.

Det råder undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i hela landet. Reglerna gäller till början av maj.

Undantagstillståndet ger Spaniens regioner stor makt att införa stränga coronarestriktioner och i många områden får invånare röra sig utomhus bara för att till exempel gå till jobbet eller apoteket.

Regeringen förväntar sig att mellan 15 och 20 miljoner människor av Spaniens 47 miljoner stora befolkning ska ha vaccinerats innan juni.

- Sättet att besegra viruset är att vaccinera oss alla, ju fler desto bättre, säger Illa.

Källor: Uutiset, BBC, DW, Business Insider, AP

Diskussion om artikeln