Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Både Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola lämnar återbud i sista stund – nobbar Tour de Ski: "Det skulle ha funnits förutsättningar för framgång"

Från 2020
Uppdaterad 29.12.2020 13:47.
Iivo Niskanen var med då världscupen inleddes i Ruka i november.
Bildtext Iivo Niskanen var med då världscupen inleddes i Ruka i november.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Det var meningen att Finlands stora längdstjärna Iivo Niskanen skulle delta i Tour de Ski som inleds på nyårsdagen. Nu meddelar både Niskanen och kollegan Ristomatti Hakola att de står över tävlingarna i Mellaneuropa.

Niskanens beskedet levererades i ett pressmeddelande från skidförbundet.

– Vi övervägde det hela från många olika håll. Det finns säkert lika många plus som minus. Utgångspunkten är att man måste känna sig säker och vara beredd att fullfölja touren.

– Det skulle ha funnits förutsättningar för framgång, men samtidigt finns hälsoriskerna där. Jag bestämde mig för att fortsätta fokusera på säsongens huvudmål, VM, och inte ta några risker, uppger Niskanen enligt förbundet.

Hakola nobbar också

Niskanen har även tidigare nobbat touren under mästerskapsår.

– I januari väntar bra tävlingar, både här hemma och utomlands. Jag planerar bygga upp formen genom att åka i både Lahtis och Falun, säger Niskanen.

Senare på tisdagen meddelade också Ristomatti Hakola att han inte kommer att åka till Schweiz.

Ristomatti Hakola går i mål i Ruka.
Bildtext Ristomatti Hakola.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Jag är inte i form. Det är alltid ett tufft beslut att ta, men med tanke på situationen ute i världen så måste man inse fakta då man har flunssasymptom. Det handlar inte om något mer dramatiskt än så, säger Hakola på förbundets presskonferens.

– Det handlar inte om att bara ta tygg på Iivo, utan vi kom fram till att det här är det vettigaste för mig just nu. Jag känner mig inte alls taggad på att åka till Touren, fortsätter han.

Tour de Ski körs den 1–10 januari i Schweiz och Italien.

Skid-VM arrangeras i tyska Oberstdorf och börjar för längdskidåkarnas del den 25 februari. Herrarna kör två distanslopp: 15 km i fristil den 3 mars och 50 kilometer klassiskt den 7 mars.

Både Tour de Ski och skid-VM sänds på Yles kanaler.

Artikeln och rubriken uppdaterad kl. 13.46 efter Hakolas besked.