Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda efter kraftigt jordskalv i Kroatien – enligt borgmästaren har halva staden Petrinja förstörts

Från 2020
Uppdaterad 30.12.2020 09:48.
Kartan visar var jordskalvet i Kroatien ägde rum.
Bildtext Kartan från USA:s geologiska institut visar var skalvets epicentrum låg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett jordskalv skakade Kroatiens huvudstad Zagreb och skapade förödelse i staden Petrinja i dag på tisdagen. Åtminstone fem personer rapporteras ha dött och ett tjugotal personer förts till sjukhus.

Skalvets epicentrum uppges ha legat i staden Petrinja, 50 kilometer från Zagreb. Skalvet låg på 10 kilometers djup och hade en magnitud som låg mellan 6,2 och 6,4.

I Petrinja har ett 12-årigt barn dött och många invånare skadats och fyra dödsfall rapporteras från närliggande staden Glina, enligt lokala medier och nyhetsbyrån Reuters.

Det finns rapporter om byggnader som rasat, det råder tumult och telefonförbindelserna fungerar inte. Människor har räddats från byggnader och bilar.

Enligt Kroatiens premiärminister Andrej Plenković måste människor förflyttas från delar av Petrinja, eftersom området är otryggt.

En lokal tevekanal har visat hur räddningspersonal gräver efter människor i ruinerna, och kroatiska militären har skickats till Petrinja för att bistå räddningsinsatsen.

Borgmästaren i Petrinja, Darinko Dumbović, har bett om nödhjälp och säger till lokala medier att halva staden är förstörd.

"Människor är i panik och letar efter sina kära", säger han till nyhetssajten N1.

Jordskalvet har känts av i flera grannländer. Också Österrikes huvudstad Wien har upplevt skakningar.

Gammalt kärnkraftverk i grannlandet Slovenien stängdes

Ett kärnkraftverk i Slovenien har stängts som en säkerhetsåtgärd efter skalvet i Kroatien.

Kraftverket samägs av Kroatien och Slovenien. Aktivistgrupper har flera gånger varnat för att det ålderstigna kärnkraftverket kan vara känsligt för seismisk aktivitet.

Kärnkraftverket skulle enligt tidigare planer stängas år 2023 men 2015 beslöt de båda länderna att förlänga kraftverkets livstid med ytterligare 20 år.

Samma område drabbades i går av ett mindre skalv.

Jordbävning på 90 sekunder - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln