Svårare att åka på utbyte när Storbritannien nu lämnar Erasmussamarbetet: “Studenterna har mycket mindre möjligheter än tidigare”
Via programmet Erasmus+ är Storbritannien det tredje populäraste landet att åka på utbyte till från Finland, efter Tyskland och Spanien. Men nu sätter brexit och den brittiska regeringen stopp för det, då Storbritannien i och med brexit också lämnar Erasmussamarbetet.
Tidigare Arcadastuderande Julia Lindroos tycker det är synd att andra i fortsättningen inte kommer att få samma chans som henne att få åka på utbyte till Storbritannien.
Hon åkte via Erasmus+ till London läsåret 2015-2016 och säger att utgångsläget skulle ha varit helt annorlunda utan programmet.
– Det var ju via Erasmusprogrammet som jag fick möjligheten att bo i Storbritannien i ett helt år, vilket jag är jättetacksam för.
Erasmusprogrammet ger studenten finansiellt stöd på några hundra euro per månad, beroende på vart man åker och hur länge man är där.
Men de hjälper också med så mycket annat, säger Lindroos.
– Det underlättar så mycket att få åka med Erasmus. Man får så mycket hjälp och stöd via dem och de hjälper också med allt möjligt man kan tänkas behöva.
– Då blir det lättare att flytta utomlands samtidigt som man får all erfarenhet, bättre språkkunskaper och nya vänner och möjligheter via Erasmus. Jag tycker att det är jätteviktigt att det finns.
"I och med det här beslutet är Storbritannien ute ur leken"
Mats Lindfelt, direktör för forskning och utbildning vid Åbo Akademi prisar också Erasmusprogrammet.
Han kan också glatt meddela att universitetet nyligen fått godkänt på ansökan om att få delta i programmet också de kommande sju åren.
– Det är extremt viktigt att vi genom Erasmus+ har möjligheten att skicka ut våra studerande på utbyte. Det är viktigt att studenterna får utlandserfarenheter och som universitet är vi väldigt positivt inställda till samarbetet.
I och med Storbritanniens beslut att lämna Erasmus+ kommer studenterna åtminstone via programmet inte mera kunna komma till Storbritannien, säger Lindfelt.
– Storbritannien är i och med det här beslutet ute ur leken. Det drabbar inte bara våra studenter utan också de brittiska studenterna som inte har möjlighet att via programmet fara på utbyte.
Storbritannien vill lansera eget utbytesprogram döpt efter en brittisk pionjär
Storbritannien anser att Erasmus+ är för dyrt för att de ska kunna fortsätta delta i det efter brexit. Istället vill premiärminister Boris Johnson instifta ett nytt eget utbytesprogram.
Programmet ska döpas efter den brittiska matematikern och pionjären Alan Turing.
Alla är ändå inte nöjda. Bland annat Skottlands försteminister Nicola Sturgeon twittrade att beslutet att dra sig ur Erasmussamarbetet kan liknas vid "kulturell vandalism".
Även Eva Biuadet berättade i en intervju för Svenska Yle att hon sörjer Storbritanniens val att lämna Erasmus och hoppas ännu att de väljer att tänka om.
Dörren till Storbritannien lämnar en liten – men mycket dyrare –dörr på glänt
Via Erasmus+ har man som utbytesstudent också rätt att slippa betala terminsavgifterna till universitetet som man ska åka på utbyte till.
Det här är en kostnad på flera tusen euro som studenterna nu kommer behöva punga ut för att få studera i Storbritannien.
– Studenterna kommer nu att falla offer för läsårsavgifter – även de som nu kommer hit till oss – vilket nog är ganska prekärt och besvärligt. Studenterna har nog mindre möjligheter nu, både gällande utbyte och också examen, säger Mats Lindfelt.
Studenterna kommer nu att falla offer för läsårsavgifter
― Mats Lindfelt, direktör för forskning och utbildningsservice vid Åbo Akademi
Att studera i Storbritannien i framtiden kommer ändå inte att bli omöjligt, bara mycket krångligare och dyrare.
– Det finns ju andra möjligheter, men mycket handlar om de här premisserna för fri rörlighet som utvecklas, alltså på vilka premisser man sedan i framtiden får komma in till Storbritannien, säger Lindfelt.
"Tänk på all erfarenhet och kompetens som de byggt upp - det är riktigt tragiskt"
Ulrica Taylor bor med sin brittiska man i Korsholm och arbetar som pedagogisk planerare vid Korsholms kommun.
Hennes två vuxna barn som just nu studerar har nyligen fått sin ansökan för att även bli brittiska medborgare godkänt. De ville skaffa det dubbla medborgarskapet för att också i framtiden ha möjlighet att studera i Storbritannien.
Taylor berättar att hon på arbetet också fått fundera mycket över brexit, då flera populära fortbildningskurser för lärare ordnats i Storbritannien tidigare. Det här blir det nu slut på.
– Deras business kommer ju att falla. Tänk på all erfarenhet och kompetens som de byggt upp. Det är riktigt tragiskt när man tänker på det.
Trots att det, som Boris Johnson redan nu säger, kommer byggas upp nya egna system så tror Taylor att tröskeln kommer att vara mycket högre att inleda samarbeten än tidigare.
– Det kommer vara svårt för britterna, säger Taylor.
En lättad suck för forskningen: Horizon Europe fortsätter
För de finländska universiteten finns det ändå en sak man får vara lättad över, säger Lindfelt.
– Vi har pratat mycket om studentdimensionen, men för ett universitet är forskningsdimensionen minst lika viktig och där får vi vara glada över att Storbritannien fortsätter samarbetet med Horizon Europe.
Ramprogrammet handlar om forskning, utveckling och innovationsfrågor mellan universitet i Europa och Lindfelt hoppas att man åtminstone där kan vidareutveckla samarbetet länderna emellan, trots brexit.
Diskussion om artikeln