Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska läkemedelsverket: "Godkännandet av AstraZenecas vaccin måste skjutas upp"

Från 2020
Uppdaterad 12.01.2021 11:00.
En hand håller i en spruta. I bakgrunden texten AstraZeneca.
Bildtext - De uppgifter vi har just nu är inte ens tillräckliga för att ge AstraZeneca-vaccinet ett villkorligt tillstånd, säger EMA-chefen Noel Wathion.
Bild: Rafael Henrique / AOP

- AstraZeneca har ännu inte fyllt i en ansökan om att få sitt coronavaccin godkänt inom EU, säger EMA:s vice vd Noël Wathion till den belgiska tidningen Het Nieuwsblad. Den sannolika konsekvensen: vaccinet kommer inte att få grönt ljus inom EU inom januari månad 2021.

För att kunna fullfölja sina vaccineringsplaner förlitar sig många länder på att vaccinera befolkningen med flera olika tillverkares vaccin.

I Finland vaccineras som bäst sjukvårdspersonalen med Pfizers och Biontechs coronavaccin. Men Finland, har som en del av EU, också räknat med att AstraZenecas vaccin ska finnas tillgängligt.

Redan i augusti skrev EU under ett avtal med AstraZeneca där unionen reserverade upp till 400 miljoner doser av det svensk brittiska bolagets coronavaccin.

När AstraZenecas vaccin levereras till EU-området är i nuläget oklart.

- AstraZeneca har inte ännu fyllt i en ansökan om att få sitt coronavaccin godkänt inom EU, säger Europeiska läkemedelsverket EMA:s vice vd Noël Wathion till den belgiska tidningen Het Nieuwsblad. (kräver inloggning.)

- De uppgifter vi har just nu är inte ens tillräckliga för att ge AstraZeneca-vaccinet ett villkorligt tillstånd, säger EMA-chefen Wathion till den belgiska tidningen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det ytterst osannolikt att AstraZenecas vaccin kan få grönt ljus inom januari 2021.

- Vi behöver få ytterligare data om kvaliteten på deras vaccin, preciserar Wathion i intervjun.

Svenska Yle ringer upp AstaZenecas presschef i Norden, Christina Malmberg Hägerstrand, för att höra svensk-brittiska AstraZenecas syn på situationen.

Malmberg Hägerstrand säger att bolaget har en så kallad "rolling review" med olika länders tillsynsmyndigheter, bland annat med EMA.

Men det verkar som att Europeiska läkemedelsmyndigheten tolkar situationen så att ni inte har fyllt i en formell ansökan om att få ert vaccin godkänt för försäljning i EU?

- Vad jag förstår är våra data under aktiv granskning. Datan har delats med flera tillsynsmyndigheter, bland annat med EMA och som vi förstår det så har vi även aktiv och regelbunden kontakt med myndigheterna angående datan som vi delat med dem, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

På frågan om AstraZeneca har fyllt i den ansökan som EMA:s vice vd Noël Wathion talar om i intervjun med tidningen Het Nieuwblad syftar Malmberg Hägerstrand till det uttalande hon nyss gav.

Vaccinet ska tas i bruk i Storbritannien den fjärde januari

I Storbritannien planerar de brittiska myndigheterna att ta AstraZenecas coronavaccin i bruk redan den fjärde januari.

Europeiska läkemedelsverkets vice vd vill inte spekulera kring hur det kommer sig att britterna planerar att börja vaccinera med AstraZenecas coronavaccin redan nu.

- Vi kan inte ta ställning till det, för vi vet inte vilken data AstraZeneca delat med de brittiska myndigheterna, säger Noël Wathion till tidningen Brussels Times.

Nyligen gladde sig Astra Zenecas vd Pascal Soriot i den brittiska tidningen Sunday Times över att bolagets forskare utarbetat ett "vinnande recept" som ska visa att AstraZenecas coronavaccin är minst lika effektivt som de främsta konkurrenternas vaccin.

Enligt Soriot har AstraZenecas vaccin nu en skyddseffekt på 95 procent.

Diskussion om artikeln