Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Patienter som inte dyker upp på sina läkarbesök orsakar mera arbete för personalen - kostar miljontals euro för sjukhusen

Från 2020
Kallelsebrev som skickats till patienter av ÅUCS.
Bildtext Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt får patienten ett kallelsebrev för sitt läkarbesök.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Sjukhusen får årligen betala flera miljoner euro i kostnader då patienter glömt bort sitt läkarbesök. I Satakunta och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt handlar det om två till tre procent av vårdtiderna.

Även om det i procenttal verkar lite, orsakar mängden påfallande ekonomiska kostnader för sjukhusen.

- På årsnivå uteblir ungefär en halv miljon euro i läkarbesöksavgifter och 2,5 miljoner euro i kommunfakturering på grund av läkartider som inte avbokats, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Sairaalajohtaja Petri Virolainen, Turun yliopistollinen keskussairaala.
Bildtext Sjukhusdirektör Petri Virolainen tror inte att patienterna av likgiltighet låter bli att avboka sina läkartider. Arkivbild.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Personalen kan i många fall utföra andra arbetsuppgifter, som att läsa remisser, vara i kontakt med övriga patienter och granska saker.

I Satakunta sjukvårdsdistrikt har man uppskattat att de oavbokade besöken årligen orsakar kostnader för 1,5 miljoner euro. Av det här fås ungefär 90 000 euro tillbaka i form av exempelvis straffavgifter som patienterna måste betala då de inte avbokat sitt besök.

Vårdköerna blir längre då patienterna inte dyker upp

År 2019 hade Satasairaala cirka 11 600 oavbokade läkarbesök inom specialsjukvården.

- När helhetsmängden är närmare 400 000 besök, handlar det procentuellt om 3,2 procent, det vill säga tre patienter av hundra. Enligt mig är mängden ganska liten, säger chefsöverläkare Petteri Lankinen vid Satakunta sjukvårdsdistrikt.

I år blir mängden enligt Lankinen ännu mindre än tidigare år. Han tror inte att coronaviruset har haft en stor inverkan på situationen.

Då patienter glömmer bort sina läkarbesök blir vårdköerna längre, eftersom det inte alltid är möjligt att hitta en annan patient för de oanvända tiderna.

På sjukhusen i Sydvästra Finland görs årligen cirka en och en halv miljon patientbesök.

Ingen extra kaffepaus för personalen

Den som ska besöka specialsjukvården inom Egentliga Finlands eller Satakunta sjukvårdsdistrikt får alltid ett kallelsebrev hem på posten samt ännu ett textmeddelande ett par dagar innan besöket.

Om patienten inte dyker upp utan att ha avbokat den inplanerade tiden innebär det alltid merarbete för personalen.

Inom bilddiagnostiken på Satasairaala händer det att en patient inte dyker på sitt besök ungefär varannan dag. Även om det inte handlar om så många antal fall, får det alltid följder.

- Till exempel till magnetkameraundersökningen är det två månaders kö. Ett oavbokat besök är alltid bort från en annan patient. Också vården för den patient som inte avbokade sitt besök dröjer, säger överläkare Anne Sajanti vid bilddiagnostiken i Satasairaala.

Likgiltighet oftast inte orsaken bakom uteblivet besök

Trots kallelsebrev, textmeddelanden, och till och med påminnelsesamtal dyker patienterna ändå inte alltid upp på sitt läkarbesök, eller avbokar dem i tid.

Petri Virolainen och Petteri Lankinen tror att de oavbokade läkarbesöken sällan beror på likgiltighet hos patienten.

- En stor andel av patienterna är äldre eller minnessjuka. Patientens symptom kan också ha försvunnit innan läkarbesöket, varefter patienten glömmer att avboka tiden, säger Virolainen.

Virolainen får medhåll av sin kollega Lankinen. Orsakerna är ofta att patienten glömt bort besöket, har ett brådskande ärende eller exempelvis svårigheter att kontrollera sitt liv.

- Den största betydelsen har att göra med att man kunde ha gett den bokade tiden till en annan patient. Också patientens egen vård dröjer, säger Lankinen.

Artikeln baserar sig på Peruuttamaton sairaalakäynti ei ole henkilökunnalle mukava kahvipaussi, vaan ylimääräistä työtä – kulut miljoonia euroja skriven av Jenni Joensuu. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln