Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I natt kan argentinska kvinnor få rätt till friare abort – laglig abort är en ovanlighet i Latinamerika

Från 2020
Förespråkare av en abortlag i Argentinas huvudstad Buenos Aires demonstrerar med gröna banderoller.
Bildtext I Argentina har abortförespråkarna klätt sig i grönt. Bilden är tagen den 11 december då den argentinska kongressens nedre kammare röstade igeom ett förslag om att legalisera abort i Argentina.

Senaten i Argentina ska i natt rösta om kvinnors rätt till abort före den 14:e graviditetsveckan. Inget stort land i Latinamerika tillåter fri abort – endast Guyana, Kuba och Uruguay ger kvinnor rätt att göra abort.

Inför argentinska senatens omröstning om att legalisera abort har grönklädda abortförespråkare och abortmotståndare klädda i ljusblått demonstrerat på gatorna.

Precis som i andra latinamerikanska länder är abortfrågan eldfängd i Argentina - delvis på grund av den katolska kyrkans starka position samhället.

En kvinna som demonstrerar i de argentinska abortmotståndarnas ljusblå färger håller upp en liten staty av junfru Maria.
Bildtext En kvinna demonstrerar mot lagförslaget som vill legalisera abort i Argentina. Abortmotståndarna klär sig ofta i ljusblått.

Både den katolska kyrkan i Argentina och konservativa kristna grupper har kraftigt opponerat sig mot det lagförslag som tagits fram av mittenvänsterpresidenten Alberto Fernández.

I mitten av december röstade den argentinska kongressens undre kammare för lagförslaget med rösterna 131-117.

Bara i tre länder i Latinamerika (Guyana, Kuba och Uruguay) och delar av Mexiko är abort tillåten.

Abort är totalt förbjudet i sex länder i Latinamerika. I de flesta länder i regionen tillåts abort om en gravid kvinnas hälsa eller liv är hotat.

Den strikta abortlagstiftningen i Latinamerika har lett till att kvinnor tvingas till olagliga och därmed farliga aborter. Enligt det i USA baserade Guttmacher-institutet måste 760 000 kvinnor årligen söka vård för skador som uppstått efter otrygga aborter.

Enligt det argentinska hälsoministeriet dog 35 kvinnor år 2018 efter att ha genomgått en olaglig abort.

Omröstningen väntas bli jämn

Enligt den argentinska tidningen Clarín har abortförespråkarna ett knappt övertag.

33 senatorer kommer enligt tidningen att rösta för lagförslaget, 32 kommer att rösta emot. Fem ledamöter har inte berättat hur de kommer att rösta.

Två senatorer, som sedan tidigare uttryckt att de motsätter sig lagförslaget är förhindrade att delta i omröstningen.

Om omröstningen blir oavgjord kommer senatens ordförande -Argentinas förra president - Cristina Kirchners röst att avgöra.

Kirchner har ändrat sig ifråga om abort: tidigare var hon abortmotståndare, men idag kommer hon att rösta ja till lagförslaget om att legalisera abort i Argentina.

Källor: Reuters, AFP, TT, Amnesty, Human Rights Watch