Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Nagu är vår plats" - Nynaguborna trivs med människorna och gemenskapen i Nagu, men många har också flyttat närmare studier och jobb

Från 2020
Två flickor står vid en gräsmatta.
Bildtext Dhay och Diana tycker om att bo i Nagu.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Det har gått fem år sedan den stora flyktingkrisen. Under 2015 kom drygt 32 400 asylsökande till Finland. Den hösten startades också en tillfällig flyktingförläggning på ett hotell i Nagu i Åbolands skärgård.

Asylboendet i Nagu lyftes fram som ett positivt exempel under flyktingkrisen och uppmärksammades också internationellt. Flera Nagubor aktiverade sig och tog varmt emot de asylsökande som placerades på asylboendet i Nagu. De nyanlända fick vara med på olika aktiviteter och med tiden uppstod nära vänskapsband.

Då flyktingförläggningen stängde våren 2016 var det sex familjer som stannade i Nagu. I dag finns två av dem kvar. Anwer från Irak bor fortfarande med sin familj i Nagu. Han är mycket tacksam över den hjälp han fick då de kom till Nagu.

- För mig var Nagu en trygg och en trevlig plats med trevliga människor. När vi kom hit fick jag ett jobb och det hjälpte mig och min familj väldigt mycket, säger Anwer.

Hotell strandbo i Nagu
Bildtext Hotellet i Nagu var asylboende i ungefär ett halvt år.
Bild: Yle/Johanna Ventus

"På sommaren är här mycket människor och det är lätt att hitta vänner"

Till Anwers familj hör fru och fem barn, varav de tre yngsta bor hemma. Barnen minns inte så mycket av sin första tid i Nagu, men Jarah som i dag är 18 år kommer ihåg det fullsatta hotellet.

- Jag kommer ihåg då vi bodde på hotellet och vi var så många och nu är det vi och en annan familj kvar, säger Jarah.

Familjens yngsta dotter Dhay var fem år då hon kom till Nagu, nu har hon hunnit bli tio år. Hon tycker det är roligt att bo i Nagu.

- Det här är en lugn plats, här kan man göra vad man vill. Det är inte som i Åbo där det är mycket trafik. På sommaren är här mycket människor och då är det lätt att hitta vänner, säger Dhay.

en massa människor som besöker potatisfestivalen i nagu.
Bildtext Under sommaren fylls Nagu med folk. Här är en bild från potatisfestivalen sommaren 2019.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

"I början blev jag retad i skolan, men det blir jag inte längre"

Dhay går i skola på finska i Pargas. Till favoritämnena hör slöjd och engelska.

- Jag trivs helt bra i skolan. Då jag gick på ettan blev jag retad i skolan, men det blir jag inte längre, säger Dhay.

Brodern Khattab går på årskurs 9 och också han trivs bra i skolan. De senaste somrarna har han också haft sommarjobb.

- Ifjol jobbade jag på en potatisåker och i år jobbade jag som diskare på en restaurang. Det var helt roligt och trevliga arbetskamrater, säger Khattab.

Jarah, som är den äldsta av barnen som ännu bor hemma, studerar på yrkesinstitut.

- Jag studerar maskin- och produktionsteknik för att det finns jobb i den här branschen och för att jag är lite intresserad av det, säger Jarah.

"Jag tror att jag kommer att flytta i något skede"

Flera av Nynaguborna har senare valt att flytta till Pargas och Åbo för att komma närmare studier och arbete. Dhay tror ändå att hon vill fortsätta bo i Nagu, medan hennes bröder inte är lika säkra.

- Jag vet inte, men just nu vill jag gärna bo kvar i Nagu, säger Dhay.

- Jag har ganska lång väg till skolan i Åbo, så jag tror att jag kommer att flytta i något skede, säger Jarah.

"Vi har fått så många fina vänner här"

Även pappa Anwer medger att det blir långa dagar. Just nu studerar han till svetsare i Åbo och det blir långa resor mellan Nagu och Åbo. Men för tillfället trivs familjen ändå bra där.

- Det är en bra plats för familjer och vi har fått så många fina vänner här, säger Anwer.

- Vänner är det viktigaste. Utan vänner skulle det inte finnas så mycket att göra. Det är ganska ensamt att vara ute för sig själv, säger Dhay.

"Det bästa är att vara med min pappa och mommo"

En annan familj som trivs bra i Nagu är Azadeen och hans dotter Diana, som också är från Irak. Diana var två år då hon kom till Nagu och numera är hon en glad sjuåring som har börjat skolan.

- Jag tycker om skolan och min lärare. Vi har lärt oss matte och sen har vi haft jumppa och lekt, säger Diana.

Ung flicka i spagat.
Bildtext Diana tycker om dans och gymnastik och går lätt ner i spagat.
Bild: Carmela Johansson/Yle

På fritiden sysslar Diana med dans, fotboll och musik. Hon brukar också vara hemma hos sin nya mormor Mona Hemmer.

- Sedan Diana var två år har hon kommit hem till oss och vi brukar leka tillsammans och numera läser vi tillsammans, säger Mona.

- Just nu läser vi Busfarfar. I skolan läser vi Busfarfar och då ska vi också läsa hemma lite, säger Diana.

Vad tycker du att är det bästa med Nagu?

- Att vara med min pappa och min mommo, säger Diana.

"Nagu är vår plats"

Dianas pappa Azadeen tycker att det bästa med Nagu är att alla hälsar på varandra.

- Om jag skulle ha flyttat till Åbo skulle kanske inte grannen hälsa på mig. Jag känner att det här är min och Dianas plats, säger Azadeen.

Gemenskapen och vännerna i Nagu är speciellt viktiga eftersom Azadeen är ensamstående förälder.

- Det är jättebra, för Diana har ingen mamma. Här finns mommo och mamma, pappa och syster som hjälper om jag behöver hjälp med pappersarbete och andra saker, säger Azadeen.

Äldre kvinna och medelålders man ser in i kameran.
Bildtext Mona Hemmer och Azadeen har blivit nära vänner.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Det har varit en stor glädje att få följa Dianas utveckling"

Mona var en av dem som aktivt engagerade sig då Nynaguborna kom till ön för fem år sedan.

- Vi var många Nagubor som aktiverade oss och hjälpte till. Vi byggde inte upp några speciella organisationer utan målet var att få in Nynaguborna i den verksamhet som redan fanns som ungdomsverksamhet, gymnastik och stickverksamhet. Vi bildade inte egentligen några stödfamiljer, utan så småningom hittade vi de familjer som vi blev närmare vänner med, säger Mona.

Alla nya Nagubor har flera familjer som de har en nära relation till och som fungerar som ett bra nätverk i vardagen. För Mona har speciellt relationen till Diana blivit viktig.

- För mig och min man har det varit en stor glädje att få följa Diana. Då hon var två år var hon väldigt blyg och klängde på sin pappa, men i dag är hon glad och social. Det är spännande att följa med hennes utveckling i första klass, säger Mona.

"De är alltid färdiga att hjälpa"

Nagubon Ulla Sarlin har kommit nära Anwers familj. De är numera grannar och hon får ofta hjälp av Anwer och hans familj.

- Redan då jag flyttade hit hjälpte Anwer och hans pojkar mig med flytten. Anwer brukar reparera saker åt mig och hans fru Najlaa brukar komma och städa. Mat har de hämtat åt mig. Jag känner mig trygg då jag vet att jag kan be om hjälp om det behövs, säger Ulla.

Ulla har även fått en god kontakt med familjens barn och hon behandlas som en äldre familjemedlem. Hon har också hjälpt till då Najlaa lärde sig finska.

- Vi hade roligt tillsammans och i dag kan hon så bra finska att vi talar finska med varandra, säger Ulla.

Äldre kvinna i fötålj.
Bildtext Ulla Sarlin är mycket tacksam över den hjälp hon fått av sina grannar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

De flesta som flyttat fortsätter hålla kontakten

De flesta av familjerna som blev kvar i Nagu har numera fått uppehållstillstånd. Även om många senare har valt att flytta bort från orten kan man också se det som något bra, säger Pargas stads flyktingkoordinator Gudrun Degerth.

- Vi får vara stolta att de fick en bra start och att de nu känner sig så pass säkra att de också vågar flytta bort från orten, säger Degerth.

Även de som flyttat bort från orten har fortsatt hålla kontakt via sociala medier och komma på besök.

- De är duktiga att hålla kontakten och berätta hur det går. De brukar också komma på besök. Så kontakten fortsätter med deras Nagu- och Pargasvänner, säger Degerth.

Medelålders kvinna i soffa.
Bildtext Gudrun Degerth tycker det är fint att många av de Nynagubor som flyttat bort från Nagu fortfarande håller kontakten och hälsar på.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Ulla hoppas att flera skulle se det fina med att lära känna människor från en annan kultur.

- Jag önskar att finländarna ska se hur fint det är att få uppleva en annan kultur. I grund och botten är de likadana människor som vi. Det finns bra och dåliga människor i alla länder och kulturer, säger Ulla.

Diskussion om artikeln