Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lyckat försök med öppet till midnatt – uppskattades av kunderna under coronajulen

Från 2020
Henkilö ostoskärryn kanssa ostoskorien vieressä Prismassa.
Bildtext Många kunder utnyttjade möjligheten att besöka mataffären senare än normalt.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Under julen höll Handelslaget KPO:s affärer i Vasa och Karleby och Minimani-kedjans affärer öppet till midnatt. Ett lyckat koncept som troligen får fortsättning nästa jul.

Enligt KPO gjordes hela fem procent av dagens försäljning under de två sista timmarna fram till midnatt.

Branschdirektör Antti Paananen på KPO och vd Jussi Nummelin på Minimani berättar att responsen från kunderna var positiv.

Kunderna gav tummen upp åt att de kunde julhandla vid tidpunkter då det inte var hemskt mycket folk i affärerna.

Fler valmöjligheter för kunden

I Södra Finland håller vissa affärer öppet dygnet runt, exempelvis ett par av Prismas affärer i Esbo och Helsingfors.

Enligt Jussi Nummelin på Minimani följer försöket med öppet till midnatt samma trend; kunderna vill ha fler valmöjligheter.

Antti Paananen säger att den längre öppethållningstiden jämnade ut kundflödet och gav kunderna mer ro att fundera på sitt julshoppande.

Från såväl KPO som Minimani säger man att det fanns helt tillräckligt med arbetstagare som ville samla på sig kvällstillägg.

Samma koncept nästa år

Coronan har säkerligen påverkat kundernas beteende det gångna året men på bägge kedjor tror man att det lönar sig att hålla öppet till midnatt även nästa jul.

- Kunden har betett sig lite annorlunda i år, men det här testet gick så bra att jag tror att vi kommer att köra likadant nästa år, säger Antti Paananen.

Öppettiderna gällde alla Minimani-affärer förutom den i Ideapark i Lempäälä. Av KPO:s affärer var det Prisma i Vasa och i Karleby som höll öppet till midnatt.

Och julhandeln var lyckad. Minimani bedömer att handeln i december ökade med cirka tio procent jämfört med i fjol. KPO slog sina tidigare rekord vad gäller julhandeln.

Texten bygger på artikeln Kauppojen myöhäisistä aukiolotunneista hyviä kokemuksia – väljemmät ostostunnit miellyttivät koronajouluna skriven av Heini Holopainen, Yle Kokkola. Översättning av Joni Kyheröinen, Yle Österbotten.