Ryska myndigheter inleder ny brottsutredning mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj
Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är föremål för en ny brottsutredning, uppger statliga brottsutredare. Enligt myndigheten ska det handla om missbruk av pengar som donerats till organisationer Navalnyj jobbar för.
Navalnyj är chef för stiftelsen mot korruption FBK och är involverad i flera andra organisationer, och det är enligt utredarna pengar donerade till de här organisationernas arbete som Navalnyj ska ha förskingrat.
Enligt utredarna har Navalnyj spenderat 356 miljoner rubel (motsvarande drygt 3,9 miljoner euro) på personliga införskaffningar och utgifter, däribland privata utlandsresor.
Navalnyj själv befinner sig fortfarande i Tyskland, där han återhämtar sig från förgiftningen han utsattes för i somras. De senaste dagarna har Navalnyj blivit en riktig nagel i ögat på de ryska makthavarna och säkerhetstjänsten, efter att han lyckades dupera en underrättelseofficer att berätta om detaljer kring förgiftningen mot honom själv.
Den ryska statsledningen vidhåller att de inte sett några bevis för förgiftning och har nekat till någon som helst inblandning i fallet.
Efterspelet av avslöjandet har också lett till konsekvenser för Navalnyjs närmaste medarbetare, till exempel Ljubov Sobol som jobbar med Navalnyj på stiftelsen FBK.
De ryska myndigheterna markerade även igår på måndagen sitt intresse för Navalnyj, då den federala fängelseförvaltningen FSIN gav honom ett ultimatum för att återvända till Ryssland.
Enligt FSIN har Navalnyj brutit mot sin villkorliga fängelsedom och krävde att han skulle infinna sig i Moskva, annars kunde hans villkorliga dom göras ovillkorlig.
Den gamla domen handlar om förskingring – Navalnyj har konsekvent tillbakavisat åtalet mot honom och kallat domen politisk.
FSIN nämnde ingen tidsfrist i sitt pressmeddelande, men Navalnyj delade en skärmdump på nätet, där det framgick att han skulle infinna sig i Moskva senast på tisdag morgon klockan nio.
Navalnyjs taleskvinna Kira Jarmysj uppger att det vore omöjligt för honom att hinna till Moskva i tid, och att han dessutom fortfarande återhämtar sig från förgiftningen. Jarmysj anklagade också fängelseförvaltningen för att få Kremls ärenden.
Källor: Reuters, Meduza