Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Drama mellan studerande och lärare vid Teaterhögskolan – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Julia ja Romeo suutelevat. Rooleissa Satu Tuuli Karhu ja Olli Riipinen.
Bild: Kansallisteatteri/ Tuomo Manninen

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Generationsdrama mellan lärare och studerande vid Teaterhögskolan

Lärare vid Teaterhögskolan känner sig tryckta mot väggen då studerande vid skolan kräver att lärarna skyddar dem från flera klassiker såsom Shakespeares Romeo och Julia.

Varför? Jo, för att pjäsen enligt flera – däribland studerandena – "representerar våldtäktskultur". Studerandena kräver triggervarning på känsligt innehåll.

De ifrågasätter samtidigt hela den världsbild där den vita heteromannen tar för mycket plats. Enligt dem kan känsligt innehåll i undervisningen väcka trauma.

Åsikt står mot åsikt. Är det lärarnas syn på konst som är föråldrad? Eller har studerandena blivit för lättkränkta? Finns det plats för allas åsikt? Svenska Yle tar en djupdykning i teaterdramat.

Större risk för skador då folk firar nyår hemma

Coronaviruset sätter käppar i hjulen för nyårsfirandet också. Virusläget gör att det inte är möjligt att fira som normalt – i år kommer fler än vanligt att fira hemma.

Läkare uppmanar finländarna att festa lugnt och skippa raketerna. Speciellt i huvudstadsregionen avråds privatpersoner från att skjuta raketer.

Det här eftersom läkare inte vill att vården överbelastas med människor som skadat sig i samband med nyårsfirandet då många redan får vård för coronaviruset.

Fyrverkerier mot en natthimmel
Bildtext Fyrverkerierna må se festliga ut, men läkare uppmanar finländarna att skippa raketerna i år.
Bild: AP Graphics Bank

Nyåret brukar höra till de brådaste tiderna för räddnings- och sjukvårdspersonal inom olycksfallsenheterna. De flesta personskador orsakade av nyårsraketer är hand- och ögonskador.

– Nyårsafton är den enda natten på hela året då vi har personal i vår operationssal närvarande hela natten, säger Tero Kivelä, ögonläkare inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Journalister bugar för teknikjättar såsom Google och Facebook – medieforskare: "En destruktiv relation"

Vet du vad Silicon Valley är? Det är ett centrum för dator- och elektronikindustrin som finns i Kalifornien i USA (hem för bland annat Google, Apple och Facebook) och något som medieforskaren Carl-Gustav Lindén tagit en djupdykning i.

Han vill väcka diskussion om Silicon Valleys inflytande över journalistiken. Teknikjättarna tar pengarna och dikterar samtidigt innehållet.

Lindén säger att medierna borde sluta oroa sig över det här och spridning på sociala medier och i stället satsa på kvalitativ journalistik som publiken vill betala för.

Carl-Gustav Lindén fotograferad på Busholmen i Helsingfors.
Bildtext Carl-Gustav Lindén har forskat i bland annat förhållandet mellan teknikjättarna Google och Facebook och journalistiken.
Bild: Yle / Magnus Swanljung

Journalister jobbar instinktivt och undermedvetet så att deras innehåll kan anpassas för exempelvis Facebook och Google. Lindén kallar mediernas förhållande till företagen för en destruktiv relation.

– Journalister borde vara medvetna om på vilket sätt de jobbar åt Facebook, Google och andra teknikföretag i Silicon Valley, som Twitter och Instagram, som hör till Facebook. Och hur man kan minska på beroendet genom att tänka på sitt förhållande till sociala medier och sökmotorer, säger Lindén.

Jordskalvet i Kroatien: åtminstone sju döda

Åtminstone sju personer har dött i det jordskalv som skakade Kroatien i går. Fler dödsfall är att vänta, enligt landets premiärminister.

Drygt 20 personer är skadade och många är saknade. Myndigheter letar efter överlevare, döda och saknade.

Jordskalvet hade en magnitud på 6,4 och var så kraftigt att det kunde kännas av i Österrikes huvudstad Wien. Skalvet låg på 10 kilometers djup.

Förstörda byggnader efter jordskalv i Kroatien. Människor städar och hjälper till i massorna.
Bildtext Många byggnader har totalförstörts efter jordskalvet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Värst drabbad är staden Petrinja som ligger drygt 50 kilometer söder om huvudstaden Zagreb. Petrinjas borgmästare Darinko Dumbovic säger att stora delar av staden "totalförstörts".

– Staden är faktiskt en massiv ruin. Vi räddar människor – vi räddar liv. Men vi har flera döda, många saknade och skadade ... Det är en katastrof, säger borgmästaren.

Ryska myndigheter inleder ny brottsutredning mot Navalnyj

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är föremål för en ny brottsutredning där det utreds om han missbrukat pengar som donerats till organisationer han jobbar för.

Oppositionspolitikern är chef för stiftelsen mot korruption (FBK) och är involverad i flera andra organisationer. Enligt statliga brottsutredare är det de här organisationernas arbete som Navalnyj ska ha förskingrat.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj
Bildtext Aleksej Navalnyj befinner sig fortfarande i Tyskland där han rehabiliteras efter förgiftningen i somras.
Bild: Sergei Ilnitski / EPA

Utredarna uppger att Navalnyj spenderat 356 miljoner rubel (cirka 3,9 miljoner euro) på personliga införskaffningar och utgifter – exempelvis privata utlandsresor.

Navalnyj själv befinner sig fortfarande i Tyskland för rehabilitering efter att han förgiftades i somras.

Dagens väder

Mildare luft strömmar in i landet söderifrån. I dag förekommer snöfall eller regn i en stor del av landet.

I landets södra och mellersta delar är det till en början mellan +1 och -6 grader. På dagen mellan -2 och +4 grader. Mulet och på många håll snöfall eller blötsnö, senare i dag även regn söderifrån. Måttlig sydlig till ostlig vind.

I norr är det även mulet och tidvis snöfall, till en början även underkylt duggregn. Det är mellan -2 och -8 grader. Svag till måttlig sydlig till ostlig vind.

Diskussion om artikeln