Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordskalvet i Kroatien har krävt åtminstone sju liv – staden Petrinja nästan totalförstörd

Från 2020
Förstörda byggnader efter jordskalv i Kroatien. Människor städar och hjälper till i massorna.
Bildtext Kroatien drabbades av ett jordkalv – magnitud 6,4 – under tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone sju personer har dött i jordskalvet som skakade Kroatiens på tisdagen. Flera är skadade och myndigheter letar efter saknade och eventuella överlevande.

Jordskalvet hade en magnitud på 6,4 och var så kraftigt att det kunde kännas av i Österrikes huvudstad Wien. Skalvet hade sitt epicentrum på 10 kilometers djup.

Jordskalvet förstörde flera byggnader och gator.

Skalvets epicentrum var staden Petrinja som ligger drygt 50 kilometer söder om huvudstaden Zagreb och har uppemot 25 000 invånare. Även huvudstaden och närliggande städer tog stryk av jordskalvet.

Åtminstone sju personer har hittats döda enligt senaste uppgifter, men enligt premiärminister Andrej Plenkovic kommer man "antagligen hitta fler döda".

Åtminstone 20 skadade – många totalförstörda byggnader

Sökandet efter överlevande, saknade och eventuella offer har pågått under natten. Kring 20 personer har hittills rapporterats skadade.

Många i Petrinja har varit rädda för att återvända hem då de är rädda för efterskalv. Det här är ändå inte den enda orsaken varför många inte tagit sig hem. De flesta byggnader i innerstaden uppges vara totalförstörda.

– Alla kakelplattor i badrummet är söndriga och allt porslin föll ut. Även om vi skulle vilja återvända till vår lägenhet så kan vi inte. Det finns ingen elektricitet, berättar 72-åriga Marica Pavlovic till nyhetsbyrån AFP om skalvet.

Hon och många andra har därför övernattat i en park mellan tisdagen och onsdagen. Andra har valt att övernatta i sina bilar eller hos släktingar i andra städer.

Bilar står på rad i Zagreb på en parkering i Kroatien efter ett jordskalv.
Bildtext Eftersom många byggnader totalförstörts sover flera i sina bilar. Den här bilden är från Zagreb.
Bild: AFP / Lehtikuva

Drygt 200 människor har tagit skydd i militärförläggningar.

I den närliggande staden Sisak öppnade skolor sina gymnastiksalar för dem som inte kan sova hemma.

Petrinjas borgmästare: "Det är en katastrof" – EU bistår

Kroatien kommer att få hjälp av EU. Unionens katastrofkommissionär Janez Lenarčič säger att man förbereder bistånd och att han kommer att besöka Petrinja på onsdagen.

– För tillfället behövs främst vintertält, elektriska värmeanordningar, sängar och sovsängar, skriver han på Twitter.

Petrinjas borgmästare Darinko Dumbovic berättar att ett daghem i staden var en av byggnaderna som kollapsade. Som tur var byggnaden tom vid tidpunkten.

Förstörd byggnad i Petrinja efter ett jordskalv.
Bildtext Staden Petrinja har skadats mest av jordskalvet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han säger att staden till stora delar är totalförstörd.

– Staden är faktiskt en massiv ruin. Vi räddar människor – vi räddar liv. Men vi har flera döda, många saknade och skadade ... det är en katastrof.

Som en följd av jordskalvet stängde ett kärnkraftverk i Slovenien ner. Kärnkraftverket samägs av Kroatien och Slovenien.

Inte ovanligt med jordskalv i Kroatien

Jordskalvet drabbade Kroatien cirka 13.30 finsk tid på tisdagen. Kroatien har plågats av flera jordskalv under det senaste året, bland annat ett kraftigt jordskalv i Zagreb i mars.

Zagreb återhämtar sig fortfarande från jordskalvet i mars som hade en magnitud på 5,3. Det är det kraftigaste jordskalvet som drabbat huvudstaden på flera årtionden.

Kroatien drabbades också av ett jordskalv för någon dag sedan, men det jordskalvet var inte lika kraftigt som det nu.

Tisdagens jordskalv följdes av flera efterskalv med åtminstone en magnitud på 3,0 eller mer.

Källor: AFP, Reuters