Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krögare deppar efter svår höst och inte blir det bättre i en handvändning: "Räknar med att jag är ensam här på nyårsafton"

Från 2020
Olutravintola Kukko
Bildtext På nyårsafton rekommenderas inte att fler än tio personer samlas privat. De krögare som Yle Österbotten intervjuat tror att många väljer att helt stanna hemma.
Bild: Antti Ullakko / Yle

De flesta österbottningar kommer att fira nyårsafton i hemmamiljö, tror de krögare som Yle Österbotten har talat med. För den som driver matrestaurang är läget något bättre än för den som driver pub eller bar. Deras tippning: Nästa år får vi se konkurser i branschen.

Coronaåret 2020 blev både långt och tufft inom restaurangbranschen.

Och gällande restriktioner gör att nyårsafton omöjligt kan bli någon framgång heller. Matrestauranger får ha öppet till midnatt, medan pubar och barer måste stänga en timme tidigare än så. Ingendera får servera alkohol efter klockan 22.

Lennart Svensson är en av ägarna till Friends Pub i Jakobstad.

- Jag räknar med jag är ensam här på nyårsafton, säger Svensson och menar det nästan.

Lennie Svensson.
Bildtext Lennart Svensson befarar att han inte träffar många kunder på nyårsafton.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Normalt brukar de flesta fira nyårsafton i hemmamiljö och dyka upp på krogen först efter att tolvslaget redan skålats in. Svensson ska förvisso hålla öppet till tillåtna 23, men tror som sagt inte att han kommer att få servera många kunder.

På Office Bar & Restaurant i Vasa säger ägaren Jani Mattlar att han kommit fram till att det enda vettiga är att hålla stängt.

- Nyårsafton brukar inte annars heller vara någon bra kväll och då brukade jag tidigare ha öppet till två på natten, nu skulle vi tvingas stänga 23. Så jag har kommit fram till att det istället är ett fint tillfälle att ta ledigt med familjen.

Bättre för matrestauranger

Både Jani Mattlar och Lennart Svensson gissar att läget är något mindre katastrofalt för matrestaurangerna. Det bekräftar Sören Ohls, hovmästare på restaurang 1h+k i Vasa.

- Jovisst har vi bokningar för nyårsafton, det finns en del människor som vågar sig ut och äta, säger Ohls.

Det här året går ändå på inget vis att jämföra med ett normalt år, påpekar Ohls. Restaurangen får endast duka upp för 75 procent av sin kapacitet, så redan där faller en del av lönsamheten.

- Normalt är nyårsafton en av årets absolut bästa dagar för oss, men nu blir det ett mycket annorlunda nyår. Det är helt enkelt omöjligt att nå upp till normala nivåer.

Salaattikulho
Bildtext God mat lockar fortfarande ut åtminstone en del människor till restaurangerna i Vasa, uppger man vid 1h+k.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Matrestauranger får alltså hålla öppet till midnatt, men 1h+k kommer att stänga redan klockan 23.

- Eftersom alkhoholförsäljningen måste upphöra klockan 22 så finns det ingen lönsamhet i att ha öppet senare.

Handelskammaren: Restauranger hårt drabbade

Det är helt enkelt inte det lättaste att vara krögare just nu, avrundar Sören Ohls. Och färska siffror från centralhandelskammaren visar detsamma.

En enkät som gjorts bland företagare i november och december visar att små företag i alla branscher har lidit av coronaepidemin. Samtidigt är den bransch som drabbats hårdast just hotell- och restaurangbranschen.

Bland de företagare som svarade på handelskammarens enkätundersökning uppgav hälften av företagen i hotell- och restaurangbranschen att risken för konkurs ökat i deras företag. I övriga branscher är den siffran inte alls lika hög, noterar handelskammarens chefsekonom Mauri Kotamäki i ett pressmeddelande på onsdagen.

Befarar fler konkurser

Också de krögare som Yle Österbotten har talat med inför nyårsafton befarar att branschen drabbas av konkurser snart.

Lennart Svensson i Jakobstad säger att hans pub varje vecka går rejält back.

- Nej, vi får det inte att gå ihop. På veckoslut ser vi ett procentuellt tapp på närmare 80 procent, vardagarna är något mindre katastrofala. Jag tror vi under hösten har haft en vecka då förlusten bara var kring 50 procent, då gick jag hem med ett brett leende.

Ett fyllt champagneglass och ett tomt glas som ligger intill på bordet
Bildtext Skål för ett bättre nytt år! Men många krögare befarar konkurser i branschen under det kommande året.
Bild: Mostphotos

Svensson tror att puben kunde klara sig betydligt bättre om restriktionerna lättade ens litegrann.

- Om vi fick sälja till midnatt och stänga ett, då tror jag att vi kunde hanka oss fram betydligt bättre. Men det verkar ju inte vara några lättnader på väg den närmaste tiden och jag tror att många går omkull under kommande året ifall det inte snart blir bättre.

Jani Mattlar på Office Bar & Restaurant i Vasa funderade tidigare i år på att stänga sin krog, men har fortsatt kämpa på.

- Jag försöker minimera eländet. Jag rullar stället helt själv nu och har alltså inga utgifter för lön, men visst går man back ändå.

Andra krögare vi talat med är rädda för att en del företagare snart tvingas lägga av, vad tror du?

- Jag är lite rädd för samma sak. Det har jag nog förstått då jag pratar med folk. Tyvärr tror jag att många kommer att sätta lapp på luckan senast i höst.

Två män står bakom en bardisk.
Bildtext Jani Mattlar, till vänster, har under hösten hankat sig fram genom att driva sin krog helt utan anställda.
Bild: Privat

Lennart Svensson undrar varför det just nu inte hörs ett knyst om statligt stöd för branschen.

- I våras fick vi lite stöd, men det är ju nu som stödet verkligen skulle behövas, men det finns absolut ingenting att söka. Å andra sidan så vore väl storleken på ett sådant stöd närmast ett hån, säger Svensson.

Jani Mattlar vågar själv inte tro på bättre tider före tidigast till sommaren.

- Jag är realist och tror knappast det blir bättre under våren, det tar tid innan alla är vaccinerade. Sommaren brukar inte vara vår bästa tid, nu hjälper det förhoppningsvis lite att vi har ett EM i fotboll på väg. Men inte blir det lätt.