Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskop Bo-Göran Åstrand: Det var de unga medarbetarna i församlingarna som steg fram och sa "det här fixar vi"

Från 2020
Uppdaterad 30.12.2020 14:54.
Man på knä med hund.
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand med hunden Doris. Doris kom över en ask choklad under julen och fick magpumpas, men nu mår hon bra igen.
Bild: Frida Frankenhaeuser/Yle

Biskopen i Borgå stift Bo-Göran Åstrand blickar tillbaka på året som gått och ser framåt mot 2021.

Han säger att den unga generationen tagit mera plats i församlingarna i och med den påtvingade digitaliseringen av nästan all verksamhet.

Han hoppas att det nya året kommer att bli ett år då man kan sitta vid köksbordet, läsa tidningen och tänka "det här blir en alldeles vanlig dag".

Till och med för oss på Biskopsgården har det varit svårt att få komma in i kyrkan

Utomhus slaskar det trots att det är den näst sista dagen i december. När vi träffas utanför biskopsgården i Borgå är biskopen en aning sen.

Han berättar att labradoren Doris gömt hans ena sko. Han fick leta en stund, men hittade den till slut.

– Det här året började bra och det var fint, säger han. Men sedan hände det som hände i mars och det har nog varit lite modfällt efter det.

Porträtt av man utomhus
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand utanför Biskopsgården i Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser/Yle

Åstrand säger att stiftet gjort nya och viktiga upptäckter under året, men att den dystra känslan som pandemin skapade accentuerades vid julen då inte ens julkyrkorna fick hålla öppet.

– Med begränsningarna har det varit svårt, till och med för oss på Biskopsgården, att ens få komma in i kyrkan. Å andra sidan har det varit spännande att följa med församlingarnas streamningar runt om i stiftet.

Att titta på streamade gudstjänster är något Åstrand brukar göra om söndagarna och han säger att han med stor glädje följt med hur församlingarna hittat ut till medlemmarna också via nätet.

Digitaliseringen gav de unga medarbetarna en chans att ta plats

Just det här med digitalisering och live streaming är något som fått de yngre medlemmarna i församlingen att lysa och ta plats.

– Nu var det de unga medarbetarna i församlingarna som steg fram och sa "det här fixar vi, det här kan vi", säger Åstrand.

Han hoppas att den nya generationen, den som kyrkan väntat på, ska fortsätta ta plats i församlingarna också i framtiden.

Man tillsammans med hund
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand tillsammans med hunden Doris.
Bild: Frida Frankenhaeuser/Yle

År 2020 har visat vad som är viktigt i livet på riktigt, små vardagliga handlingar av godhet och mänsklig kontakt.

När världen så småningom blir mera normal igen ska man inom kyrkan satsa på fysisk närvaro.

– Vi har hittat nya sätt att kommunicera, och dom ska vi ta vara på, men de utvidgade sätten ersätter inte den mänskliga kontakten.

Själv ser Åstrand fram emot dagen då han kan ta en annan människa i hand och säga hej på det sättet.

Och visst känns det både underligt, och lite oartigt, att ringa på den stora ekdörren, vänta på biskopen (som är sen för att han letar efter sin sko) och sedan bara säga hej och nicka med huvudet som hälsning.

Istället för att gå fram mot varann och artigt ta i hand och presentera sig, som man enligt all god sed borde göra.

Men kanske år 2021 blir lite vanligare på alla sätt.

Också biskopen ska vaccinera sig

Hur ser biskopen fram emot det nya året?

– Med förväntan, svarar han. Jag ser fram emot dagen då alla begränsningar är över och man kan slå sig ner runt bordet och umgås tillsammans och säga "nu är det här över och nu går vi vidare tillsammans".

Han hoppas att vaccineringen mot Covid-19 går framåt i rask takt och ska också själv vaccinera sig så fort det bara är möjligt.

– Jag önskar att vi under det här kommande året ska få ha sköna morgnar där vi får slå upp tidningen och tänka att det här är en alldeles vanlig dag i familjen. De vanliga dagarna, både för mig, och för många ute i samhället har ju lyst med sin frånvaro.

Biskop Bo-Göran Åstrand om 2020: Det var de unga medarbetarna som steg fram och sa "det här fixar vi"

6:21

Diskussion om artikeln